<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34288" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Лавина уби двама сноубордисти в Пирин

11 Януари 2019
0 5611

Лавина падна и уби двама сноубордисти в Пирин, потвърдиха за Dir.bg от Планинската спасителна служба. Трагичният инцидент е станал преди обед днес. Сигналът е подаден към 11,28 часа, в 12,04 часа първия турист е бил открит, а вторият в 12,38 часа. По първоначална информация и двамата са българи – млади мъже.

 

Единият турист излязъл извън маркираните писти и трасета и навлязъл в улеите, които се спускат към долината на Бъндерица, наричани Тодорини улуци. Това е едно от местата, където често се случват инциденти с екстремни скиори и сноубордисти.

 

От Планинската спасителна служба съобщиха, че двете жертви сами са предизвикали лавината. Лавината е била тежка и голяма и е причинила множество травми несъвместими с живота на двамата младежи.

 

В акцията са участвали две спасителни кучета, а в момента се прави организация за транспортиране на починалите. Акцията продължава, тъй като не е ясно дали няма и други хора, затрупани от лавината. Тя е паднала над хижа "Бъндерица".

 

След обилния снеговалеж от последните дни в момента лавинната опасност в планините е значителна. Затова предупредиха и от Планинската спасителна служба.

 

"Стигат ни жертвите, които даваме по пътищата, достатъчни са. Нека да се спазват указанията на Планинската спасителна служба, правилата за карането на ски там, където е определено, а не извън определените региони. Изключителна е лавинната опасност в момента при 3 метра сняг. Какво е това безумие?! Те не рискуват само собствения си живот, но и този на планинските спасители. Какъв адреналин търсят там горе, да го намират по друг начин", заяви шефът на БЧК Христо Григоров.

 

В акцията на планинските спасители, продължила около 3 часа, са участвали и двете кучета Норд и Закс. Двамата затрупани, които са на възраст между 25 и 35 години и са от София, са имали еърбеци, които са се отворили, но това не ги е спасило. Първият е бил с включен пипс (лавинен предавател, който издава звуци, оттам и името), което е спомогнало да бъде намерен по-бързо. Вторият е открит със сонда.

 

Малко след 14 часа телата на двамата загинали са били транспортирани за аутопсия. 

 

Планинските спасители от два дни предупреждават за високата лавинна опасност заради навалелия нов сняг. Въпреки това извън пистите по улеите продължават да излизат търсачи на силни усещания.

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции