<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37776" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Лаптопите се завръщат по-чудати от всякога с двойни екрани и уникални дизайни (снимки)

29 Май 2019
0 1199

Изминаха почти седем години, откакто Windows 8 даде старт на епохата на странни и в същото време прекрасни дизайни на лаптопи. 

 

 

Станахме свидетели на раждането на лаптопа на Lenovo – Yoga, някои луди иновации по отношение на пантите от Acer и дори началото на Surface гамата от Microsoft. 

 

 

Факт е, че повечето иновационни проекти са си заминали, но сега обаче навлизаме в друга фаза на експерименти: лаптопи с два екрана.

 

 

Computex е едно от най-големите търговски и технологични изложения в света – ежегодно събитие, където производителите на компютри обичат да показват най-новите си концепции. 

 

 

През последните години, иновациите са съсредоточени предимно върху по-добри дисплеи, тракпадове и живот на батерията, но тази година започнахме да виждаме и лаптопи с повече от един екран.

 

 

HP даде начало на това още преди изложението, като обяви геймърски лаптоп с два екрана, който ще позволява да гледате, например, някой стрийм в Twitch и едновременно да играете игри. Вторият 6-инчов дисплей е разположен над клавиатурата и работи като всеки втори монитор, който ще видите на настолен компютър.

 

""

 

Тази седмица Asus също представи новия си ZenBook Pro Duo лаптоп с два 4K екрана. Asus смята, че е решила проблемите с производителността на лаптопите, благодарение на 14-инчовия екран разположен над клавиатурата и обикновен 15-инчов дисплей.

 

 

Компанията също така е разработила специален софтуер, за да разшири основния екран към 14-инчовия дисплей над клавиатурата, в който може да боравите дори с няколко отворени прозореца. Asus също така превърна традиционния си тракпад в 5,5-инчов дисплей миналата година, което ясно показа, че е склонна да експериментира и да прави иновации.

 

 

""

 

 

Може би най-внушителният пример е концепцията на Intel за лаптоп с два екрана. 

 

 

"Honeycomb Glacier" е концепцията на Intel за бъдещето на гейминг компютрите и се опитва да комбинира 15,6-инчов основен дисплей s 12,3-инчов втори дисплей в един лаптоп, с помощта на революционна двойна панта, а резултатът е лаптоп, чиито дисплеи могат да бъдат разположени под различни ъгли. 

 

 

Intel е необичайно уверена по отношение на дизайна си, като често твърди, че много производители на компютри проявяват интерес към използването му в бъдещи лаптопи.

 

 

""

 

 

Intel също така се стреми да изгради двуекранни лаптопи и устройства от различни материали и платове. Тя беше изпреварена обаче от Microsoft, която използва алкантара в своя лаптоп Surface и HP, която използва кожа и дори дърво в дизайните на някои от своите лаптопи. 

 

 

Концепциите на Intel обаче са особено важни, ако наистина навлизаме в една нова ера на лаптопи с двоен или дори гъвкав екран. Lenovo от своя страна вече разработва „сгъваем компютър“ повече от три години с помощта на технологията за сгъване на екрана екрана, която вече виждаме, зче апочва да се появява в телефони като Galaxy Fold и други. 

 

 

Засега това са само концепции, но определено е намек, че производителите смятат да се насочат в тази посока.  

 

 

Всички тези революционни дизайни обаче не са нищо без софтуер. Видяхме какво се случи миналата година се с Yoga Book на Lenovo, а Microsoft не успя да популяризира Windows SideShow – софутер, който позволява разширение на приложенията и известията към допълнителен екран, било то вграден или отделен, докато лаптопът (или компютърът) е изключен. 

 

 

Touch Bar на Apple също не успя да си спечели много фенове, въпреки че предлагаше малък сензорен екран над клавиатурата.

 

 

Ясно е, че производителите на персонални компютри искат и могат да експериментират с хардуера, но те трябва да разчитат на Microsoft, че ще може адаптира Windows към иновациите. 

 

 

Microsoft мечтае от години за джобно Surface устройство с два екрана и бе започнала работа по въпроса, но според слухове, проектът наречен "Andromeda" е прекратен.

 

 

В момента Microsoft се подготвя за иновациите с нова, по-лека версия на Windows предназначена за устройства с два екрана и конкуренти на Chromebook. Тя е по-опростена версия на Windows, която е приоритизирана за устройства с двоен екран.

 

 

Кодовото име на новата операционна система е Windows Lite, но от компанията все още не са обявили официално съществуването й.

 

 

Microsoft определено вижда иновациите, които другите производители и Intel правят относно устройствата с двоен екран, и е повече от ясно, че иска да подготви операционната си система за бъдещето. 

 

 

Според запознати, интерфейсът на Windows Lite ще бъде подобен на Windows, която съществува днес, но ще бъде по-скоро смесица от операционната система, която Microsoft използва в своите Surface Hub устройства и простотата на потребителския интерфейс на Continuum.

 

 

Работата по софтуера ще бъде от ключово значение за това дали новите лаптопи с двоен екран ще бъдат успешни. Някои геймърски лаптопи определено ще бъдат успешни, но по-малките устройства, които биха се конкурирали с телефони, може би не чак толкова. 

 

 

Google също планира да поддържа сгъваеми устройства със своята Android и вече има предимството от успешната си мобилната платформа, за да преодолее разликата между телефони и таблети. Това обаче няма да спре производителите на персонални компютри. 

 

 

През годините виждахме дизайни на чудати компютри 2 в 1, а сега, с навлизането на сгъваемите дисплеи, революционните рамки и този тласък към двойните дисплеи, опредено ще видим как лаптопте отново ще се превърнат в странни, но в същото време прекрасни устройства. 

 

 

Източник: The Verge

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции