<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34780" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Извадиха нам...

Легенда в алпинизма посвети книгата си на Боян Петров

07 Февруари 2019
0 1324

Книга на легендата в алпинизма Райнхолд Меснер ще бъде представена в София на 7 февруари. Сборникът със статии "Убийството на невъзможното" събира над 30 статии, в които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела в алпинизма. Една от тях е статията на Боян Петров, на когото Меснер посвещава цялата си книга.

 

Датата на представянето – 7 февруари – е рождената дата на българина, който миналата пролет остана завинаги в снеговете на връх Шиша Пангма.

 

Сборникът вече е публикуван и у нас от издателството "Книгомания", благодарение на съпругата на Боян Петров – Радослава Ненова. Представянето ще бъде от 18.30 часа в зала "Проф. Марин Дринов" на БАН.

 

Едно от последните неща, което Боян е направил в София, преди тръгването си за Шиша Пангма, е запис на статията си за сборника, пише БТА. 

 

В описанието на книгата си Меснер пише за Боян: "В миналото той вече бе показал своята мощ и решителност, катерейки соло, а също и пръв, отваряйки маршрути – нещо много рядко в алпинизма днес. Аз го наричам "пистов". Едва ли е възможно да се разкрие какво именно му се е случило на Шиша Пангма. Но това не променя почитта, която изпитвам не само към алпиниста, но и към човека Боян Петров."

 

Миналата пролет, когато Боян Петров се подготвя за изкачването на Шиша Пангма, с алпиниста се свързва журналистът Сандро Филипини, който работи с Меснер по сборника.

 

Боян Петров му диктува своя текст по телефона, в навечерието на полета, с който заминал за Шиша Пангма. Няколко дни по-късно той изчезна в снеговете на планинския връх.

 

"За съжаление, когато тръгнеш сам, знаеш какъв риск те очаква. Още повече, когато си на 8 000 метра. Предвиждал е рисковете и винаги е бил много, много добре подготвен. Никой не знае какво точно е станало. Това беше неговата страст и искаше да го прави по най-добрия начин. И до този момент успяваше", каза пред камерата на "Плюс-Минус" Филипини.

 

"Този начин, по който той тръгна да се качва по планините е най-точният. Той е сам, подготвя се, знае за рисковете. Всички, които отиват по подготвен път, отиват да правят туризъм. Те дори не знаят къде се намират, не познават нищо, докато Боян познаваше хората и в долината, животните в планината, растенията", добави журналистът.

 

Историята на сборника "Убийството на невъзможното"

 

Преди 50 години Райнхолд Меснер пише статия със заглавието "Убийството на невъзможното", след като осъществява своето най-трудно изкачване на Средното ребро на Сас дла Круш /Хайлигкройцкофел/ в Доломитите. С това той прави епохална промяна в основните ценности на катеренето и поставя началото на движението за чисто катерене.

 

 

Източник: Vesti.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции