<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=40130" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Туристите, ле...

Легионерската болест може да се появи във всеки дом, предупреди експерт (видео)

23 Август 2019
0 4838

Легионерската болест,  която според британски публикации е причинила смъртта на двама туристи, летували в "Слънчев бряг", може да се появи във всеки дом, пише Dir.bg

 

 

ОПАСНАТА "ЛЕГИОНЕРСКА БОЛЕСТ" ВЪРЛУВА В ХОТЕЛ В СЛЪНЧЕВ БРЯГ, СПОРЕД АНГЛИЙСКИ ИЗДАНИЯ

 

 

Болестта се развива от легионелата, вид бактерия. Според проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, тази бактерия е способна да се зароди във водната инсталация на всяко жилище.

 

"Когато температурите са високи, а студената вода във водопровода не е достатъчно студена и топлата не е достатъчно гореща, при една температура от 22 до 34 градуса се размножават тези микроорганизими. Това става, когато е застояла водата, защото инсталацията не е ползвана 5-6 дни. Съветвам хората, когато се връщат от море, да източват водата няколко минути и да не присъстват в помещението. Бактерията се завъжда в тръбите и когато пуснем да източваме водата, тя се пръска във въздуха. Този въздух не е добре да се диша", заяви специалистът.

 

 

Според Кантарджиев, британските медии прибързват с подобен тип публикации и е мит, че климатичните инсталации в хотели са причина за разпоставяне на болестта. Той е убеден, че климатиците вкъщи и в хотелите са безопасни по отношение на легионелата.

 

 

Миналата година в ЕС са регистрирани 11 343 болни от легионерска болест. От тях 700 души са починали.

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции