<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42068" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Лекарите се двоумят все повече по отношение на медицинския канабис

05 Ноември 2019
0 715

Канабисът е новото дете в блока.

 

Фармацевтичните компании като Tilray се хвалят за нови лечения с канабис. Пациентите в Европа го разглеждат като чудодейно средство, лекуващо от неразположения от депресия до ракови болки.

Но за много лекари канабисът трябва първо да свърши някаква работа, ако иска да го вземат насериозно, пише Politico.

 

„Има такива, които го промотират като дадено от Бога вещество, което ще реши всички проблеми в света“, казва Паола Кубилос, колумбийско-канадски лекар, който изучава и консултира относно медицинския канабис.

 

УЗАКОНИХА "ЛЕКИЯ" КАНАБИС В БЕЛГИЯ, ЩЕ ГО ПРОДАВАТ В БУДКИТЕ ЗА ЦИГАРИ

 

Има потенциал, каза тя, но настоящите изследвания не подкрепят напълно това заключение.

 

Липсата на преки доказателства за ефективността на медицинския канабис води до дилема за правителствата, които искат да направят веществото достъпно за медицински цели.

 

Това прави държави като Франция предпазливи. Народното събрание току-що одобри експеримент с медицински канабис, който трябва да се проведе в продължение на две години, който ще направи растението достъпно за около 3000 пациенти с определени видове епилепсия и множествена склероза. Този план беше приет на фона на дългогодишен, твърд подход срещу медицинския канабис в страната, който също е споделен в по-голямата част от ЕС.

 

 

""

 

Великобритания, например, направи медицинския канабис легален миналата година, но стриктните указания казват, че лекарите трябва да предписват медикаменти на основата на канабис, само когато всички други лечения са се провалили. Междувременно Португалия се е занимавала с отглеждането на медицински канабис, но предоставя само един вид лекарство на такава основа.

 

През юли Европейската агенция по лекарствата даде зелена светлина само на едно лекарство на основата на канабис, Epidiolex на GW Pharma, за два вида припадъци. Националният институт за върхови постижения в здравеопазването и грижите (NICE) на САЩ обаче каза само месец по-късно, че няма достатъчно данни от клинични изпитвания.

 

Подходът на изчакване, който Франция обмисля, е много по-интелигентен от подхода „безплатен канабис за всички“, който Канада се опитва да въведе, според Кубилос. В Канада "клиницист, който има право да предписва канабис, може по принцип да го предписва за всичко под слънцето", каза тя.

 

Сали Дейвис, бивш главен здравен инспектор на САЩ, също призова за повече данни, включително информация, събрана от разнообразни проучвания. „Без тях как можем да помогнем на пациентите?“, попита тя по време на реч миналата пролет.

Но привържениците на медицинския канабис, като експертът по канабис на Tilray Филип Лукас, казват, че има достатъчно доказателства, че медицинският канабис е безопасен и ефективен – и че свидетелствата на пациентите не трябва да се пренебрегват.

 

МОМЧЕТО, КОЕТО ЩЕ ПУШИ ТРЕВА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА В СЪБОТА

 

Търсене на доказателства

Думата, която лекарите често използват, когато обсъждат медицинския канабис, е „плацебо“.

 

Джудит Пейс, директор на програмата за болка при рак в Северозападния университет в САЩ, описа един пациент, който използва локално лечение, включващо канабидиол (CBD), непсихоактивен химически компонент, открит в марихуаната. Той се заклел в неговата ефективност.

 

Пейс погледнала продукта и видяла, че той наистина съдържа CBD, но също така 5 процента ментол, който може да е осигурил част от облекчението, мисли си тя. За нея проблемът е, че лекарите дори не знаят къде в тялото отива продуктът или дали той дори се абсорбира, когато се постави върху кожата.

 

Докато няма повече информация, казват лекарите, страните трябва да бъдат предпазливи за начина, по който разгръщат програмите си за медицински канабис.

 

 

""

 

 

Клиничните изпитвания  биха могли да осигурят яснота, но са твърде малко. Една от причините е, че вълната от легализиране на медицинския канабис по света е съвсем скорошна тенденция; в САЩ, една от страните, които сега ръководят изследвания на медицинския канабис, той е легализиран в повечето щати само преди три години. Все още веществото е забранено на федерално ниво.

 

Докато няма повече информация, казват лекарите, страните трябва да бъдат предпазливи за начина, по който разгръщат програми за медицински канабис – и как се предписва той.

 

Лекарите все още са готови да приемат форми на медицински канабис като последна линия на лечение, а именно за пациенти, които се опитват и не успяват да намерят облекчение от традиционните лекарства, лекуващи редки или сериозни проблеми, като ракова болка или спастичност, причинена от множествена склероза.

 

Предизвикателството е, че пациентите искат да се използва и за други цели. В проучване през 2019 г. Tilray попита повече от 2000 канадци, приемащи медицински канабис, за какви симптоми го използват. Най-честият бил хроничната болка, последвана от безсъние, стрес и депресия.

 

И много пациенти са категорични, че работи. Един пациент с хронична болка каза пред Politico миналата година, че веществото "спаси живота ми."

 

Дългият и криволичещ клиничен опит

Лекарите искат клинични изпитвания, но знаят, че събирането на данни отнема време и пари. За някои компании по-лесният начин е да направят CBD масло, да го продадат като добавка и да изкарат големи пари, без да се налага да преминават през строгите тестове.

 

Уинфрид Хаузер, професор по психосоматична медицина в Техническия университет в Мюнхен и консултант в болницата в Саарбрюкен в Германия отбелязва, че това, което той и други лекари често виждат, са систематични прегледи на медицинския канабис, тоест мета изследвания на съществуващи изследвания.

 

Това изследване обикновено компилира широк спектър от данни, които дават различни резултати, в зависимост от това какви изследвания са избрали авторите да преразгледат. Като пример Хаузер показа четири различни проучвания за четири години, изследващи ефекта на медицинския канабис върху хроничната невропатична болка. Всички те имаха различни заключения.

 

Лукас също иска повече и по-добри изследвания. Но както той смята, компаниите за медицински канабис не могат да бъдат оставени сами в това – те се нуждаят от правителства, които да инвестират в изследванията. Една от причините е, че на финансираните от индустрията проучвания невинаги може да се има доверие.

 

Накъде сега?

Привържениците на канабиса са съгласни, че трябва да се провеждат още изследвания, но те отхвърлят предпазливия подход на лекарите. Лукас посочва как канабисът се използва от векове в традиционните лекарства и каза, че веществото е значително по-малко вредно в сравнение с други „по-често използвани“ лекарства като опиоиди.

 

"Трябва да модернизираме тези лечения наравно с опиоидите", посочва той.

 

За Майк Барнс, невролог и привърженик на медицинския канабис в Обединеното кралство, има достатъчно данни за легализиране, особено за деца с епилепсия. Наистина има плацебо ефект при всички лекарства, заявява той, но да се каже, че канабисът действа главно чрез плацебо ефект, е глупост.

 

Барнс подчертава, че лекарите трябва да употребяват медицински канабис и „да се учат, докато вървим напред, особено когато човек прецени състоянието, в което са много пациенти, страдащи например от силна болка или множество припадъци“.

 

Но според Хаузер може да отнеме години, за да се определи как точно може да се използва канабисът в медицинската сфера, като се има предвид, че той е съставен от стотици различни химикали. "Трябва да надникнем във вътрешните слоеве, предупреди той.

 

Вместо чакането на проучвания, един път напред може да бъде лечението на медицинския канабис като персонализирано лекарство, приспособявайки нивата на канабиноиди за всеки пациент.

 

В документ, анализиращ систематични прегледи на лекарства на основата на канабис за хронична болка, Хаузер и двама други лекари написаха, че просто няма доказана клинична полза от веществото – и твърде малко информация за дългосрочните рискове.

 

"Уроците по история не трябва да се подценяват", написаха те. "Не искаме да наблюдаваме епидемия от канабис, която да замени тази от опиоидите."

 

 

Източник: Politico

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции