<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=34114" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Семейството ...

Лекар: Щом виждаме въздуха, замърсяването е опасно (видео)

02 Януари 2019
0 2284

Когато можем да видим въздуха, това говори за замърсяване поне 4-5 пъти над нормата и това е притеснително. Почти няма орган или система в човешкия организъм, който да не се уврежда от въздушното замърсяване и то може да причини освен белодробни заболявания, също сърдечни заболявания, инсулт, диабет, репродуктивни проблеми, алергии.

 

 

 

Мръсният въздух променя дори начина, по който функционира нашият мозък, казва в интервю за Mediapool д-р Александър Симидчиев, който е пулмолог и председател на сдружението “Въздух за здраве“ , чиято кауза е да фокусира общественото внимание върху здравните последици от замърсяването на въздуха.

 

 

 

Личните предпазни средства като маски и шалове имат нищожен ефект, освен ако не се ползват специализирани маски срещу фини прахови частици, затова истинското и трайно решение на проблема е в дългосрочните и комплексни мерки, казва специалистът.

 

""

 

“Има няколко пласта мерки и точно понеже проблемът е сложен и всеки го отбягва. А всъщност всеки трябва да навие ръкави и да поеме своята част от мерките“, убеден е той. Това включва както административни и законодателни мерки, така и градоустройствени решения – колко прах се вдига зависи включително от настилките, които се слагат.

 

 

Не на последно място е и личната отговорност на всеки от нас.

 

“Истината е, че ние трябва да имаме отношение към този проблем целогодишно, дори когато нивото на замърсяване не е толкова високо. Проблемът е общ и не може да се реши с една кръпка, която някой прави – независими дали само хората или само общината“, казва Симидчиев.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции