<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=67928" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов към Щ...

Лечението с “Ремдесивир” за един пациент с коронавирус ще струва $2340 за петдневен курс

30 Юни 2020
0 3779

Производителите на американското антивирусно лекарство, одобрено за лечение на новия коронавирус, казват, че то ще струва различно за различните пациенти, пише Daily Mail.

Gilead Sciences Inc заяви, че цената за „Ремдесивир“ ще бъде 390 долара на флакон за хора, обхванати от правителственото здравеопазване в САЩ и други развити страни. Това означава, че цената за петдневен курс, което се приема като стандартното лечение в случая, излиза по 2340 долара за пациент.

Три ваксини срещу COVID-19 се готвят за финалния етап на изпитанията

За американските частни застрахователни компании цената ще бъде 520 долара за флакон или общо 3120 долара за пациент. Сумата, която пациентите плащат от джоба си, ще зависи от застраховката, доходите и други фактори, заяви калифорнийската фармацевтична компания.

Лечението с &#8220;Ремдесивир&#8221; за един пациент с коронавирус ще струва $2340 за петдневен курс

Цената беше бързо разкритикувана от потребителите в интернет с „възмущение“ заради сумата, която данъкоплатците са инвестирали в развитието на лекарствените продукти.

„Ремдесивир“ е разработен от Gilead Sciences за лечение на ебола, смъртоносната хеморагична треска, появила се в Западна Африка през 2014 г. Еболата, подобно на COVID-19, се причинява от вирус и учените сега тестват медикамента за лечение на пациенти с коронавирус. Все още е твърде рано да се каже дали лекарството работи или не.

Изпитванията дадоха окуражаващи резултати по-рано тази година при маймуни. Изглежда, че лекарството помага да се спре възпроизвеждането на коронавирус и ебола. Не е напълно ясно как се случва това, но предположенията са, че медикаментът спира генетичния материал на вируса – РНК, така че да не може да се копира. Това от своя страна спира вируса да се размножава в тялото на пациента.

Лечението с &#8220;Ремдесивир&#8221; за един пациент с коронавирус ще струва $2340 за петдневен курс

Здравните власти препоръчаха лекарството да премине към изпитания върху хора с новия коронавирус.

Иначе цената на „Ремдесивир“ е в някаква степен обяснима, тъй като това е първото лекарство, което обещава реална полза при пандемията, отнела живота на над 500 000 души в световен мащаб само за 6 месеца.

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции