<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37693" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ливиу Драгня, "премиерът в сянка" на Румъния, получи 3.5 години затвор

27 Май 2019
0 1500

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, за когото местните медии твърдят, че е премиер в сянка на Румъния, получи 3.5 години затвор. Това потвърди окончателно Върховният касационен съд в северната ни съседка, предаде Медиапул.

 

Присъдата е за подстрекаване към злоупотреба със служебно положение.

 

В момента Драгня е председател на долната камара на парламента. Той е обвинен, че като председател на Окръжния съвет на град Телеорман (от 2000 г. до 2012 г.) и председател на местната организация на Социалдемократическата партия (СДП) е накарал ръководителите на Генералната дирекция за социална помощ и за закрила на детето да наемат фиктивно на работа две секретарки. Секретарките преди това са работили за партията му.

 

Оказа се, че жените не са работили и един ден в дирекцията, макар че са имали редовни трудови договори, а румънската държава е била ощетена със 108 612 леи (над 45 000 лв.), твърди обвинението.

 

Делото започна през юли 2016 година. 

 

Това не е първата присъда за Ливиу Драгня. През 2015 година той беше осъден условно за изборни нарушения, което му попречи да стане премиер на страната. Две години по-късно антикорупционният директорат, ръководен от Лаура Кьовеши, започна трето разследване срещу него – за измама с 20 милиона евро, отпуснати от ЕС.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции