<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42539" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Люксембург е напът да се превърне в първата държава с безплатен обществен транспорт

20 Ноември 2019
0 1680

Люксембург е на път да се превърне в първата държава в света, която ще направи целия си обществен транспорт изцяло безплатен. Новоизбраният премиер Ксавиер Бетел и коалиционното правителство обявиха, че ще премахнат всички тарифи за влаковете, трамваите и автобусите от следващото лято.

 

Стремейки се към облекчаването на пътуванията и въглеродния отпечатък на страната, с този нов ход тя се надява да облекчи задръстванията  в пиковите часове, които са едни от най-тежките в света.

 

Люксембург има повече от 400 000 пътуващи дневно, които влизат в страната от съседни държави, за да работят, като по-рано тази година Люксембург направи първата стъпка и започна да предлага безплатен транспорт за всички под 20-годишна възраст.

 

Учениците също имат възможност да се возят в безплатно от дома си към училището, посредством автобуси със специални маршрути. Към момента Люксембург има най-голям брой автомобили спрямо населението си в Европейския съюз.

 

Както съобщава The Guardian, все още не е взето решение какво да се прави по отношение на първокласните и второкласните купета във влаковете. Сега пътуващите плащат 2 евро за до два часа пътуване, което обхваща почти всички пътувания в малката страна.

 

Управляващата коалиция обаче заяви, че планира да преработи данъчните облекчения за пътуващите, които в момента са достъпни въз основа на изминатото разстояние. Според правителството в началото на 2020 г. всички билети ще бъдат премахнати, за да се спести от събирането на тарифите и контрола при закупуване на билети.

 

 

Източник: ArchDaily

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции