<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29669" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Майката, разплакала премиера иска Бойко Борисов да и се извини лично (видео)

19 Април 2018
0 10724

Една година след като обяви война на административната тежест, премиерът Бойко Борисов прогледна през сълзи за тормоза, на който са подложени родители на деца с увреждания. Часове преди те да излязат за шести път на протест под прозорците на институциите, премиерът се трогна от разказа на една майка, която от днес е здравен емигрант.

 

„Бих помолила премиера да ми се извини лично на мен и в мое лице на всички родители на деца с увреждания за това, че си позволи такова снизходително отношение. Защото „тая майка” ходи 13 години по медиите заедно с детето си и не изпитва върховно удоволствие от това”, каза  Красимира Обретенова.

Тя за пръв път от 15 години пропусна протест на родители на деца с увреждания – защото емигрира в Холандия. Нейната дъщеря се ражда като здраво дете, но получава усложнения след менингит.

 

“Можете ли да си представите, че няма лекарство за епилепсия? Искаме нещо елементарно, ако в метрото направи гърч да й фъсна спрей. Сега се справям с течен диазепам… Ама нали се сещаш как вадиш шише, спринцовки, детето ти се гърчи”, обяснява Красимира. Към всичко друго от “скапаната социална количка” детето получава сколиоза. Още абсурди – понеже е в количка, отказват да му дадат ортопедични обувки. На определен период я карат да се явява в лекарската комисия, която да определи уврежданията на дъщеря й.

 

“Тази система за пети път ще ми каже, че детето ми е дефектно… За пети път! Да, тя е пораснала, но нито е прогледнала, нито ще прогледне, нито е проходила, нито ще проходи! И аз пак ще трябва да ходя да заработя заплатата на хората в ТЕЛК”, заявява Красимира.

“Кой е този ненормален администратор, който може да кара тези хора непрекъснато да ходят напред-назад. Ако това е истина, този човек не просто да се уволни, а всичко там да изчистим. Гледах го. Ревах, докато ги гледах. Лично министърът да се занимае със случая! Малко човечност няма ли, бе, какви са тези хора, държавни заплати вземат!”, възмути се Борисов на заседанието на Министерския съвет в присъствието на фоторепортерите.

 

Социалният министър реагира бързо с обещание да бъде направена проверка и да бъде докладвано на премиера. “Това, което разбрах, е, че всъщност се възразява срещу периода, в който се спира помощта при преосвидетелстване, т.е. когато изтече срокът на съответното експертно решение”, опита се да обясни Петков. Това обаче не е просто въпрос на “ненормален администратор”, а и на закони и наредби. За тези неща хората с увреждания протестират от години, а ГЕРБ им обещава поне от 2015 г. промени. До този момент обаче реформа в системата няма, макар че трябваше да я направи още вторият кабинет “Борисов”.
 

Въпреки, че се изказа така емоционално вчера по повод телевизионните репортажи, Борисов втора седмица отказва да приеме лично родителите на деца с увреждания. Те бяха игнорирани и от депутатите на ГЕРБ при опит да влязат в парламента, а социалната комисия също не пожела да ги допусне на заседанието си, защото носели фланелки с пропаганден надпис. На фланелките пишеше “Системата убива”.

Социалният министър Бисер Петков пък се изказа доста предпазливо по другата болна тема на протестиращите – драстичното намаление на помощта за най-тежки увреждания, която до пълнолетието на детето е 930 лв., а след това пада в пъти. Преди ден той опита да тушира напрежението с изявлението, че правителството “сериозно обсъжда решаването на въпроса с неравнопоставеността по отношение на по-значителната финансова подкрепа за семействата на деца с увреждания до 18 г. и значително по-ниския размер на подкрепата след навършване на пълнолетие на тези деца”.

 

Вчера обаче призна, че предоставянето на социална помощ на навършилите пълнолетие хора с увреждания значително би натоварило българската социална система. “И представителите на хората с увреждания са съгласни, че ако се даде една такава помощ, без да се реформира системата, това ще са едни неефективно използвани пари. Някой от протестиращите споделил ли е, че е удовлетворен от тази помощ? Госпожа Обретенова спомена ли, че всъщност получава?”, разпитваше социалният министър.

ОТ ПРОТЕСТА

“Нашите искания дори не са толкова за пари, искаме индивидуална оценка на всеки, рехабилитация, социална интеграция, лечение, образование, работа за тези, които могат да работят и алтернативи за тези, които не могат да упражняват труд. Искаме всички програми да бъдат централизирани и да получаваме това, което ни е необходимо за нормално съществуване, без да просим, както ме обвиниха при едно мое участие в телевизионно предаване” каза за “Сега” Рени Григорова, майката, която миналата година поиска с официално писмо до президента тя и синът й Стефан, който в момента е на 28 години, да бъдат подложени на евтаназия, ако не се промени политиката към хората с увреждания и не им се осигури нормален живот. Синът й страда от епилепсия, диабет, хипертония и остеопороза, ако нещо се случи с нея, и той много скоро също ще умре. Самата Рени е с четири инсулта, пенсионер по болест. Двамата със сина й живеят с общ бюджет от 500 лева, а само неговите лекарства гълтат на месец по 150 лева.

 

 

Източник: Segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции