<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=23044" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Маргарита Попова отказала убежище на Бююк

11 Август 2016
0 1730

На 27 юли тази година вицепрезидентът Маргарита Попова е отказала да предостави убежище на турския гражданин Абдулах Бююк. Това става ясно от отговор на администрацията на президентството до вестник "Капитал".

 

БИЗНЕСМЕНЪТ БЮЮК Е ПРЕДАДЕН НА ТУРЦИЯ ЗАРАДИ НЕВАЛИДНИ ДОКУМЕНТИ

 

Той е подал молбата си за защита на 24 февруари 2016 г.
 

По информация на вестника в нея Бююк е посочил, че в Турция се чувства политически неудобен и преследван.

 

МВР ВЪРНА НА ТУРЦИЯ ЧОВЕК, НАБЕДЕН ЗА ПРЕДАТЕЛ НА ЕРДОГАН

 

От президентството отговарят, че е поискано становището на ДАНС. В крана сметка Комисията по предоставяне на убежище, която подпомага работата на вицепрезидента при изпълнение на възложеното й правомощие, е разгледала досието на молителя и е дала становище убежище да не бъде предоставено, тъй като не са били налице основанията за това.

По конституция президентът предоставя само една от трите форми на закрила, а останалите две ( международна закрила и временна закрил) са в правомощията на Държавната агенция за бежанците.
 

Комисията за предоставяне на убежище се ръководи от Лиляна Стойкова-Пройчева. Тя отказа да коментира казуса пред "Капитал" с обяснението, че е в отпуск.
 

"Капитал" научи, че Бююк е поискал закрила и от Държавната агенция за бежанците, но не се е явил за регистрация и процедурата е била прекратена.
 

Източник: Capital.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции