<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=78156" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тръмп: от Бел...

Марешки е с водеща роля в схема за изнудване, мотивира 4-годишната му присъда Варненският съд

17 Ноември 2020
0 1396

Лидерът на “Воля” и заместник-председател на Народното събрание Веселин Марешки бе осъден от Апеларивния съд във Варна на 4 години затвор и глоба в размер на 8000 лева.

Според становището на съда той е имал водеща роля в изнудването на бизнесмена Асен Миланов.

Сензационно: Осъдиха Марешки на 4 години затвор за изнудване при общ режим на изтърпяване

Преди два месеца Марешки заедно с Красимира Колева бяха осъдени ефективно за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хил. лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Колева бе оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея.

Разказът на човека, по чиито обвинения Марешки беше осъден на 4 години лишаване от свобода (видео)

Пред съда Марешки обяснил, че е направил единствено бизнес предложение на Асен Миланов за заплащане на наем за ползване на собствената му тераса. Според съда тази версия е опровергана от останалия доказателствен материал. От приложените СРС-та се установява водещата роля на подсъдимия депутат в престъпната дейност. Той не само поискал от свидетеля да му заплаща ежемесечни наеми, но при получения отказ го е заплашил със спиране работата на заведението и разрушаването му. Според съда Марешки не просто е присъствал на място при демонтажа на тентата, при спиране на ел. захранването и при осуетяване опитите да бъде възстановено, а е играел основна движеща роля при тези действия – осигурил е техника и работници за разрушаването, охранителна фирма, която да обезпечи необезпокояваното изпълнение, бил е постоянно информиран за действията и е заплатил на двете дружества извършената работа.

Марешки коментира присъдата си: Явно някой иска да послужим за жертвоприношение

Марешки е изисквал от Колева решенията по събаряне на зимната градина да се вземат от него, давал е нареждания какво, кога и как да се разрушава, договарял е лично всички условия за реализирането му, а тя е подписвала нужните договори. „Събраните доказателства обосновават категоричен и еднозначен извод за това, че двамата са изнудвали управителя на дружеството-наемател на заведението“, посочват от съда.

Относно твърденията на Веселин Марешки, че земята, върху която е построено съоръжението, е негова, съдът обяви, че те са лишени от доказателства.

Марешки е с водеща роля в схема за изнудване, мотивира 4-годишната му присъда Варненският съд

  “Той никога не е бил такъв нито като физически лице, нито с някое от търговските дружества, в които е имал дялово участие. Терасата се е намирала върху общинска земя в имот, съседен на притежавания от дружество, в което подсъдимият е имал дялово участие.

          Асен М. е бил мотивиран да поеме против волята си имуществено задължение, но само спрямо Веселин. Затова съдът оправдава Красимира по  обвинението за поемане спрямо нея на задължението.

         Апелативната инстанция аргументира и размера на присъдените наказания. Смекчаващо отговорността на всеки от двамата подсъдими обстоятелство е чистото им съдебно минало. Отегчаваща е високата степен на обществена опасност на деянието, механизма на извършването му и проявената упоритост при осъществяването му. При определяне размера на наказанията е съобразена водещата роля на подсъдимия.

       Мотивите по въззивно дело №74 по описа на Апелативен съд – Варна са публични”, се казва в заключение в съобщението.

НАГЛОСТ: Майбахът на Марешки с инвалидна винетка (Коментарът на Господарите)

Във видеото горе можете да си припомните репортажът на “Господарите” за колата на Веселин Марешки, която е с инвалидна винетка.

Източник: Апелативен съд Варна

Снимка на корицата: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции