<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29542" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Марк Зукърбърг за първи път пред Конгреса: излъга ли?

11 Април 2018
0 5053

Вчера изпълнителният директор на Facebook, Марк Зукърбърг, за първи път се изправи пред Конгреса във връзка с изтичането на информация свързана с личните данни на потребителите на социалната мрежа. 

 

 

Леко пребледнял, но запазил чувството си за хумор, дори и пред панел от сериозни сенатори, Зукърбърг трябваше да поеме отговорност за пропуските на компанията си и да отговаря на въпроси свързани с политиките й за сигурност, за регулациите и правилата, както и за връзката й с компанията Cambridge Analytica.

 

Маратонното разпитване продължи 5 часа. Ето някои от най-ключовите моменти:

 

Политика за поверителност

 

"Вярвам, че е важно да предупредим хората как информацията, която споделят във Facebook ще бъде използвана. 

 

"Ето защо всеки път, когато искаш да споделиш нещо – снимка или съобщение – всеки път имаш опцията да избереш с кого искаш тази информация да бъда споделена… и това дава контрол над личните данни. 

 

"Относно нашата политика за поверителност… дългите документи от този сорт да доста объркващи. И ако все пак политиката за поверителност се превърне в такъв дълъг документ, където са вписани всички детайли, със сигурност ще се намали броя на хора, които ще прочетат нужната информация."

 

Собствената му сигурност

 

Сенатор Дик Дърбан попита Марк Зукърбърг, ако му е удобно да сподели името на хотела, в който е пренощувал.

 

"Не. Вероятно не бих избрал да направя това публично тук," каза той. "Мисля, че всеки има право на контрол върху това как тяхната информация да бъде използвана."

 

""

Cambridge Analytica 

 

"Доколкото знаем, Cambridge Analytica не използваше нашите успуги през 2015 г. Те не се представяха като рекламодатели. Те нямаха собствени страници. Така че ние нямаше какво да остраняваме. 

 

По-късно Зукърбърг се поправи. 

 

"Искам да коригирам нещо, което казах по-рано във връзка с определен въпрос… защо не възпрепятствахме активността на Cambridge Analytica, когато разбрахме за тяхното съществуване през 2015 г.

 

"От това, което знаех… те не бяха част от социалната мрежа като разработчици на приложения или като работодатели. След като поговорих с моя екип, те ми съобщиха, че Cambridge Analytica всъщност са започнали рекламната си дейност по-късно през същата година.

 

"Така че на теория е можело да им сложим бан. Направихме огромна грешка с това, че не го направихме. Но исках да съм сигурен, че съм изчерпателен, защото… аз… аз не се изказах правилно по-рано. 

 

"Когато се свързахме с Cambridge Analytica, те ни съобщиха, че не използват събраната информация и че тя е изтрита, с което ние приключихме случая. Гледайки обратно, виждам, че това е било грешка. Не трябваше да вярваме на думите им. Обновили сме нашата политика за сигурност, за да не повторим същата грешка."

 

Събирането и продаването на лични данни

 

"Да, ние събираме лична информация… част, от която е с позволението на потребителите."

 

"Съществува едно погрешно схващане, че ние продаваме лична информация на рекламодатели. Ние не продаваме информация на рекламодатели."

 

"Това, което ние позволяваме на рекламодателите е да ни кажат до какъв тип хора искат да достигнат и ние осъществяваме свързането… Това е основна част от начина, по който работи нашият модел и нещо, което често бива разбрано погрешно."

 

Сенатор Тами Болдуин попита дали ученият Александър Коган от Университета на Кеймбридж е продал информацията събрана от Facebook на други компании освен Cambridge Analytica, на което Зукърбърг отговори положително.  

 

"Ние проучваме всяко едно приложение, което е имало голям достъп до лични данни в миналото. Ако открием, че някой е злоупотребил с лични данни, техният достъп до Facebook ще бъде спрян, а ние ще уведомим засегнатите потребители."

 

Регулации 

 

"Моето мнение е,че не трябва да има регулации. 

 

"Мисля, че истинският въпрос е какво всъщност е правилната регулация, а не дали трябва да има регулации, когато интернет заема все по-централно място в живота на хората."

 

Руската намеса 

 

"Едно от най-големите ми разкаяния е, че бяхме прекалено бавни в разкриването на руските информационни операции през 2016 г.

 

"Започнали сме нашето разследване… сигурен съм, че ще открием доста неща.

 

"Има хора в Русия, чиято работа е да експлоатират нашите системи и други интернет системи и прочие. 

 

"В момента протича едно оръжейно състезание. Докато има хора в Русия, чиято работа е да се намесват в изборите по света, конфликтът ще продължава."

 

""

 

Кой е виновен?

 

"Това беше моя грешка и се извинявам. 

 

"Аз започнах Facebook, аз съм начело, и аз съм отговорен за това, което се случва тук.

 

"Ясно е, че не направихме всичко възможно, за да предотвратим инструментите на платформата да бъдат използвани за злоупотреби. Тук включвам фалшиви новини, чужди намеси в изборите, и речта на омраза, както и разработчиците на приложения и сигурността на личните данни."

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции