<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=35335" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

МВР и ДАНС ще проверяват случая с гражданството на Рахимов

27 Февруари 2019
0 158

Източник: Svobodnaevropa.bg

 

МВР и ДАНС ще проверяват как те самите са дали положителни становища за българско гражданство на казахстанеца Каир Рахимов, при положение, че за него у нас е имало искане за екстрадиция, а той самият е бил издирван от Интерпол. Това съобщиха източници от силовото ведомство. Инициативата за проверката е дошла от Министерството на правосъдието (МП) след като преди ден Свободна Европа съобщи, че търсеният за пране на пари в страната си бивш военен се е оказал с особени заслуги към България, поради което е взел паспорт.

 

Потърсени за коментар, от Министерството на правосъдието обявиха официално, че заради публикацията са предприети „координирани действия между институциите по случая“.

 

Подобен коментар на практика потвърждава информацията за проверки в службите за сигурност, тъй като именно те и МП, Министерството на външните работи и Държавната агенция за българите в чужбина са основните членове на Съвета по гражданството.

 

От ведомството не уточниха дали ще инициират отнемане на гражданството на Рахимов, въпреки че според чл. 31 от Закона за българското гражданство (ЗБГ) министърът на правосъдието разполага с такова правомощие. В нормативния акт същестува възможност такова искане да отправи и главният прокурор, но подобен прецедент до момента не съществува.

 

По неофициална информация ДАНС и МВР сега трябва да установят как не са забелязали съмнителните обстоятелства около казахстанския военен.

 

Рахимов е бил натурализиран през 2011 г., като за това е предложен през 2009 г. от министъра на транспорта Петър Мутафчиев (БСП). Основанието е „особено заслуги“ към България, които остават неизяснени. Още по-неясни са на фона на обстоятелството, че Рахимов е притежавал фирма с действително голям капитал, която обаче е прехвърлил няколко месеца след като я е основал.

 

Друг момент е, че казахстанецът получава паспорт в разграра на разследване срещу него за пране на пари. Обстоятелствата за това са били публично известни, тъй като през 2010 г. Бургаският апелативен съд отказва да го екстрадира в Казахстан, заради съмнения в правораздавателната система там. Подобен аргумент обаче не може да се ползва при предоставяне на гражданство, твърдят запознати.

 

Казусът с Рахимов напомня за случая с руснака Сергей Адониев, който получи българско гражданство преди десет години, въпреки че е осъждан в САЩ. Паспортът на Сергей Адониев бе отнет от ДАНС преди година, но Каир Рахимов все още е български гражданин.

 

Svobodnaevropa.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции