<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33330" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

МВР умува: Може ли пияният шофьор да бъде и измамник?

30 Ноември 2018
0 4977

Пияните шофьори да бъдат съдени за измама. Тази екстравагантна идея е част от мерки, които МВР предлага в опит да се намалят катастрофите. Предложението е направено по време на заседанието на Държавната обществено-консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата на 22 ноември. Идеята е отразена в протокола от заседанието. Нещо повече, предлага се дори пътниците в колата да отговарят като съучастници в престъпление или подбудители.

 

 

Не е ясно кой е авторът на тази идея. Тя е записана като точка в края на протокола, където се правят предложения за промени в Закона за движение по пътищата.

 

Подобно предложение обаче е, меко казано, странно и дори комично. Първо, измамата и карането след употреба на алкохол нямат нищо общо. Според НК измама има, когато един човек заблуди друг с цел някаква облага. Най-просто казано – взимаш пари с обещание да дадеш нещо, но никога не го правиш. Карането пиян е всичко друго, но не и получаване на облага, след като си заблудил някого.

 

Второ, измамата е престъпление и се преследва от прокуратурата, наказва се със затвор. Карането след алкохол е престъпление само в определени случаи. Масово то се наказва с глоба, отнемане на книжка или друг вид санкция, но няма разследване, съд и т.н. както е при престъпленията. Но дори и да не беше така, разликата между измама и нарушаване на правилата за движение е огромна.

 

Още по-странно е предложението пътниците в колата да се третират като съучастници или подбудители, ако са знаели. За да си такъв, трябва да помагаш на престъпника с нещо или да го насърчаваш, а не да се возиш в колата на някой, пил две бири, което дори не е престъпление.

 

Странните предложения в комисията по безопасност на движението обаче не свършват дотук. На същото заседание се предлага и следната промяна в Закона за движение по пътищата: „Водачът е длъжен, когато влезе в автомобила, да извади шофьорската си книжка и да я постави на видно място преди да потегли”. Не се знае как това ще намали катастрофите у нас, но е записано в предложенията. Друго пък гласи, че шофьор, който допусне катастрофа на завой, трябва да се раздели с книжката си, докато не положи проверочен изпит, на който да докаже, че вече може да минава безопасно завоите.

 

Не е ясно каква част от тези предложения биха станали факт. Вероятността това да се случи е минимална. Но самият факт, че се обсъждат от държавна институция е достатъчно притеснителен. Председател на въпросната комисия е вътрешният министър Младен Маринов, а в нея участва множество институции и организации.

  

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции