<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=75784" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борбата срещ...

МВФ: Щетите за световната икономика от Covid-19 са несравними с Голямата депресия

16 Октомври 2020
0 1297

Световната икономика ще се свие с 4.4% заради пандемията от коронавируса като последиците от кризата са “несравними” с тези от Голямата депресия през 30-те години на миналия век, показват най-новите икономически прогнози на Международния валутен фонд, цитирани от Свободна Европа.

Според специалистите, в момента светът е изправен пред значителна несигурност, която може да попречи на глобалното икономическо възстановяване от световната рецесия, породена от пандемията.

По думите на управляващия директор на МВФ Кристалина Георгиева, настоящата криза е като никоя друга и са необходими стъпки за възстановяване като никои други. Тя призова за засилване на международното сътрудничество, включително по отношение на създаването на ваксина срещу Covid-19.

Нов срив на фондовите борси заради коронавируса, големите компании отчитат рекордни загуби

МВФ: Щетите за световната икономика от Covid-19 са несравними с Голямата депресия

Георгиева заяви, че ако възстановяването на икономиката се засили, това би могло да доведе до 9 трилиона долара повече глобален приход до 2025 г.

В тази връзка тя посочи, че САЩ имат капацитета за още икономически стимули. Според нея американските разходи заради пандемията досега са имали много положително въздействие върху останалата част от света.

Междувременно Световната банка прогнозира, че пандемията може да обрече 114 милиона души на бедствена бедност, чието ниво се определя като живот с по-малко от 1.90 долара на ден.

Източник: Свободна Европа

Снимки: Булфото, Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции