<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39034" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Нова песен с ...

Медиен експерт напусна възмутен изслушването на новите кандидатки за СЕМ (видео)

12 Юли 2019
0 2672

Медиен експерт напусна вчера изслушването на двете нови кандидатки за СЕМ. "Дават отговори като за второкурсници", каза той. Информацията предаде БНР.

 

Вчера депутатите от медийната комисия изслушаха кандидатите за член на СЕМ от квотата на парламента. Номинирани да заемат мястото, което освобождава назначеният през 2013-та година Иво Атанасов, са предложените от БСП Ия Петкова-Гурбалова и от ГЕРБ – Галина Георгиева. 

 

 

""

 

 

Ия Петкова-Гурбалова е директор на "Маркетинг и реклама" на НДК. Главен асистент е в катедра "Стопанско управление" в Стопанския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". В оперативното управление на НДК ръководи направление "Стратегическо развитие, маркетинг, реклама и продуцентска дейност". Работила е и в Европейския парламент в Брюксел.

 

Кандидатурата на Галина Георгиева, която е икономист по образование, е подадена лично от председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов. Тя е част от екипа на ПРОФОН – дружество за колективно управление на сродни права в музиката. Била е мениджър национални продажби в "Нетера комуникейшънс".

 

Отговорите на въпросите за фалшивите новини, ролята на СЕМ в дебатите за свободата на словото, новият дигитален свят и ролята на обществените медии вълнуваха депутатите при препитването на Ия Петкова и Галина Георгиева.

 

Ия Петкова каза, че СЕМ не трябва да е цензор, а регулатор на медийното съдържание: "Регулаторът трябва да е безпристрастен в своите решения, обективен. Бих станала член на СЕМ в търсенето на екипност – както между колегите вътре в съвета, така и между другите заинтересовани. Всички медии, в частност обществените медии, имат една неизпълнена отговорност към младата аудитория".

 

Петкова смята, че уменията и знанията не зависят от политическите възгледи.

 

Галина Георгиева каза, че позициите ѝ, когато е работила в Нова телевизия, а после и в организацията за авторски права ПРОФОН са доказали, че се е абстрахирала от всякакви политически намеси. И допълни за свободата на словото: "Фалшивите новини са нещо, с което и представителите на медиите, и представителите на всички организации, а и в голям процент будното общество провежда една масирана кампания, но  повишаването на медийната грамотност за мен е от основно значение".

 

Техните отговори обаче възмутиха един от медийните експерти в залата, който напусна изслушването ги оприличи на отговори на второкурснички. 

 

Възмущението му може би не е безпочвено, тъй като нито образованието, нито трудовият стаж и на двете кандидатки предполагат някакъв сериозен опит в медийната сфера. В профила си в LinkedIn, на позиция при споменатата от самата нея работа в Нова телевизия Галина Георгиева е написала офис мениджър, което не предполага директен медиен опит. Освен това става въпрос за длъжност от преди повече от десет години, която е продължила година и седем месеца. Същото важи и за работата ѝ в Профон, която е свързана тясно с авторските права и не покрива друг сегмент от медийната сфера. Всички останали длъжности, заемани от нея са свързани с продажби.

 

 

 

""

 

 

 

В образованието и стажа на другата кандидатка Ия Петкова също не се забелязва някаква особена връзка с опит в медийната среда. 

 

 

Коментарът на "Господарите":

Силно се надяваме да не става дума за поредните "калинки", които да бъдат спуснати по партийна линия в СЕМ, без да имат нужните познания и опит в и без това доста замърсената медийна среда у нас. Макар да не остана много за регулиране, този орган е единственият законов механизъм, който може поне да се опитва да обуздава медийното безумие, а присъствието на "калинки" в него прави тези опити да изглеждат като все по-отдалечаващ се мираж.

 

 

Източник: БНР

 

Видео: БНТ

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции