<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41270" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Метрополис на 5000 години е открит в Северен Израел (снимки)

08 Октомври 2019
0 578

Израелските археолози разкриха останките на 5000-годишен град, който според тях е един от най-големите от тази ера в региона, пише Daily Mail.

 

Мястото от 161 акра (0,65 квадратни километра), включително укрепления, ритуален храм и гробище е открито в неделя близо до Средиземноморието в центъра на страната.

 

""

 

Смята се, че градът е бил дом на около 6000 души.

 

""

 

Ицхак Пас от Израелското управление по антики казва: „Тук имаме огромно градско строителство, планирано с улици, които разделят квартали и обществени пространства“.

 

""

 

Директорите по разкопките в Израелската служба за антики добавиха: „Това е ранната бронзова епоха на нашия регион; космополитен и планиран град, в който са живели хиляди жители."

 

""

 

Археологическият обект, известен като Ен Есур, е "най-големият обект и най-важният от тази ера" в региона, каза Итай Елад, друг археолог, който наблюдава разкопките.

 

""

 

В обществената зона на града бе открит ритуален храм заедно с редки фигурки с лица на хора и животни. Храмът, според археолозите, е поразителен в неговите размери и включва двор с огромен каменен басейн за течности, използвани по време на извършване на религиозни ритуали.

 

Разкопките позволяват да се открие и по-старо селище от преди около 7000 години от периода на халколита.

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции