<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=20529" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Министърът на образованието: Робство е имало

27 Януари 2016
0 1900

Моето лично отношение е, че робство е имало. Това заяви в Народното събрание пред медиите министърът на образованието Тодор Танев. Думите му дойдоха в отговор на въпрос за скандала със съдържанието в учебници по история, където ще се говори за "съжителство", не за "турско робство".

 

"Робството си е робство, срещу съжителството никой не е вдигал въстание", каза още Танев. "Има различни видове робство – индивидуалното, каквото има в Америка, оковите на отделния човек. Но има и духовно. Има политическо робство, когато нямаш държава – като поляците. Аз със себе си нямам съмнение в това, че правилният термин, който е добил национално значение, който продължава да служи за скрепване на българската нация, е, остава и ще пребъде, като робство", заяви министърът. По думите му има още един термин – "османско владичество".

 

"Преди две години, преди една година също така, са пуснати към историческия институт на БАН и към две катедри по история във Великотърновския и Софийския университет да ни дадат отговор за научната интерпретация – дали е робство или друго. До момента нямаме никакъв отговор", коментира Танев, цитиран от Actualno.com.

 

"Нямам право да се намеся в това – нека научната колегия да определи термина. Казах ви чистосърдечно за робството. Съжителството е в друго поле. То е в литературата и се описват някакви отношения с някакви други хора, които са били смесени етнически групи по онова време. Това са частни случаи, които също трябва да бъдат гледани. Но това няма общо с политическата функция, която ние разглеждаме само в историята – там съжителство няма", добави министърът.

 

"Лично аз ще накажа този, който санкционира което и да е българско дете, което определи политическата система от този период като "робство", обеща Танев.

 

МИНИСТЪР ТАНЕВ ПРЕД ГОСПОДАРИТЕ: МИЛИОНИ ЧЕЗНАТ В УЧИЛИЩАТА С МЪРТВИ ДУШИ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции