<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41855" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мистерията на скелета, отвлечен от нацистите и Съветския съюз

29 Октомври 2019
0 8330

В продължение на десетилетия археолозите се борят да разгадаят идентичността на скелет от 10 век, открит в Пражкия замък. Останките са били експлоатирани както от нацистите, така и от Съветския съюз с идеологически цели, пише Би Би Си.

 

Но опитите за анализиране на труп на 1000 години може би разкриват повече за нас, отколкото за него.

 

Той лежи с глава под ъгъл вляво, а дясната ръка опира в железен меч. До лявата му ръка има чифт ножове, скелетните пръсти се протягат така, сякаш след малко ще ги докоснат.

 

Под лакътя му стои нещо, което може да е било "самобръсначка", както и парче стомана.

 

В краката му са останките на малка дървена кофа – подобна на тези, използвани като церемониални съдове за пиене от викингите – и желязна глава с брадва.

 

Мечът на воина хваща окото. Малко под метър дълъг, той все още носи мощ и красота, въпреки 10-те века корозия.

 

Викинг ли е бил?

„Мечът е с добро качество, вероятно е направен в Западна Европа“, каза Ян Фролик, преподавател по археология в Чешката академия на науките.

 

Този вид меч е бил използван от викингите в Северна Европа, съвременна Германия, Англия и Централна Европа и други.

"По-голямата част от екипировката му е на викинг. Но националността му е въпрос", добави ученият.

 

Това е загадка, която интригува и смущава историците още от времето, когато скелетът е открит в Пражкия замък от украинския археолог Иван Борковски през 1928 година.

Борковски, изгнаник от времето на Руската гражданска война, може би е бил отговорен за разкопките. Но като прост помощник на ръководителя на археологическия отдел в Националния музей в Прага, той бил възпрепятстван да публикува собствените си заключения.

 

Как скелетът е бил възприет от нацистите и Съветския съюз

Когато нацистите окупират Прага през 1939 г., те бързо приемат теорията за викингите, тъй като тя се вписва добре в немския разказ за расова чистота.

 

В крайна сметка викингите са били скандинавски и следователно германски представители. За окупаторите това било полезна пропаганда, тъй като затвърждава идеята на Хитлер, че германската раса просто е завзела древна земя, която по право е била тяхна.

 

По-късно Борковски е бил подложен на натиск в службата на нацистката академия, под заплаха да бъде изпратен в концлагер, и неговата силно редактирана творба е публикувана, за да оправдае германските исторически претенции.

 

""

Веднага след войната, докато съветското влияние върху Прага става все по-потискащо, Борковски е принуден да извърши бърз обрат, протестирайки, че е бил подложен на натиск.

Той набързо подкрепя по-старото тълкувание, че скелетът всъщност принадлежи на важен член на ранната славянска династия Премислид, която управлява Бохемия повече от 400 години до 1306 година.

 

В днешно време

Седемдесет години по-късно археолози като Ян Фролик са свободни да вземат решения въз основа на науката, а не на идеологията.

 

""

 

„Знаем със сигурност, че той не е роден тук, в Бохемия“, казва той, обяснявайки, че анализът на радиоактивни изотопи на стронций в зъбите на воина е доказал, че той е израснал в Северна Европа, най-вероятно някъде на южното крайбрежие на Балтийско море или може би в Дания.

 

Той вярва, че воинът от север – умрял по неизвестни причини на около 50-годишна възраст – дошъл в Прага в ранна възраст, за да служи в херцогската свита или на Боривой I, първият бохемски херцог и прародител на династията Премислид.

Премислидите установили Пражкия замък като център на новоизградената бохемска държава, а погребението на воина в центъра на замъка им предполага, че той е бил известен човек.
 

Гледайки скелета на неизвестния войник, затворен в стъкло в мразовитите подземни коридори на Стария кралски дворец, е трудно да не си зададете същия, по същество незабележим въпрос: Кой точно е бил този човек?

 

"Точно както днес хората могат да имат множество лица според случая, така може би са правили и в миналото", казва проф. Никълъс Сондърс, специалист по конфликтите, археологията и антропологията в 20-ти век в Бристолския университет.

 

""

 

Наскоро проф. Сондърс публикува статия за скелета в древността, заедно с д-р Фролик и проф. Волкер Хейд, археолог от Хелзинкския университет, който в момента работи върху ДНК анализа. Той може да разкрие повече за етническия произход на воина. Повече, но не всичко.

 

„Хетерогенната колекция от предмети на този човек отразява множеството му личности, вместо да казва„ о, той беше викинг “или„ о, той беше славянин “, каза проф. Сондерс.

 

„Хората измислят собствените си лица и идентичности според това къде се намират във времето и пространството и този човек очевидно е бил основен играч – ако не и основният играч – в продължение на няколко години.“

 

С други думи, предметите отразяват живота му.

 

 

Източник: Би Би Си

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции