<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41001" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Млади момичета, оглавили движението за климата, са обект на тормоз в социалните мрежи

27 Септември 2019
0 634

Сутринта на 25 август 11-годишната Лили Плат пуска в Туитър видеоклип на бразилско племе, което се изказва срещу обезлесяването. Осъзнаването на трагедията от пожарите в Амазония вече беше факт и видеото предизвика голям интерес. Тогава, в рамките на един час, интернет тролове заляха профила на момичето с порнографски материали, пише buzzfeednews.com.

 

Малко след това, майка ѝ, Елинор Плат, отправи молба за помощ онлайн: „Скъпи приятели на Лили, пише ви нейната майка, след като профилът ѝ бе атакуван от тролове, които пускат порнографски материали по нейната стена в Туитър. Моля ви, когато видите такива публикации, да ги докладвате“.

 

През деня някои от близо 10 000-те последователи на Лили направиха точно това.

 

Млади момичета като Лили, която всеки петък през последната година протестира в родния си град Утрехт, Холандия, са сред ръководителите на глобално движение срещу климатичната криза. Това движение накара приблизително 4 милиона души на седем континента да излязат от работа и училище на 20 септември. Но тези хора са нападани заради това. Те са изправени пред множество ежедневни обиди, на пръв поглед координирани атаки (като тази, насочена към Лили), страховити лични съобщения от хакерски акаунти и заплахи за смърт. Това е новото нормално за младите лидери по въпросите на климата.

 

Личните атаки винаги са били част от начина за отричане на промяната на климата, дори когато компании тайно финансират кампании и изследователи, чиято задача е да поставят под въпрос научния консенсус за изменението на климата. Най-известният такъв случай е през 2009 г., така нареченият „Климатгейт“, при който учени дори са изправени пред заплахи за смърт. И тъй като бездействието относно измененията в климата започва да отразява лошата световна политика, социалните медии – под формата на сплашване и дезинформация – се очертават като доминиращо средство за отричане на проблема.

 

Но възходът на новото климатично движение означава, че сега има много по-видима – и особено уязвима – цел: децата.

 

Най-ясният пример за това е какво се случва днес с най-голямата звезда на климатичния активизъм – Грета Тунберг.

 

16-годишната шведска кръстоноска стартира движението с протестите миналата година и се превърна в най-голямата цел за атаките срещу климатичния активизъм онлайн. Отричащите науката за климата, както и десните медии и политици са най-известните фигури, които се фокусират върху нея – от сплетената ѝ коса, до болестта ѝ, синдрома на Аспергер. Те оспорват и мотивацията на нейните стачки.

 

Но не е само Грета. И други млади момичета в движението са изправени пред потоп от онлайн злоупотреби. Не е съвсем ясно е откъде идват тези атаки, но те включват комбинация от истински акаунти, тролове и ботове. Докато най-младите активисти често са защитени от това, поради постоянното наблюдение от родителите си, няма филтър за голяма част от тийнейджърите. Джейми Марголин, 17-годишна екоактивистка от Сиатъл, описа как се чувства след преживяна наскоро атака в Туитър: „Започваш да изпитваш толкова много тревожност.“

 

С платформи като Туитър и Инстаграм, които понякога реагират твърде бавно за предотвратяване на злоупотреби, обстановката се усложнява. За да сигнализират за проблемни профили, младите активистки понякога използват хаштагове като #CreepyDeniers, #ClimateBrawl и #TeamMuskOx.

 

ДОНАЛД ТРЪМП СЕ ПОДИГРА С ГРЕТА ТУНБЕРГ В ТУИТЪР СЛЕД ЕМОЦИОНАЛНАТА Ѝ РЕЧ В НЮ ЙОРК (ВИДЕО)

 

„Грозната истина е, че тези момичета ежедневно са обект на най-тъмната зла страна на социалните медии“, казва Бетани Едуардс, майка на 8-годишната активистка Хавана Чапман-Едуардс. Хавана, която е тъмнокожа, е получавала расистки съобщения, заплахи за смърт и е била свързана с един мъж, за който семейството по-късно е открило, че е регистриран сексуален престъпник.

 

Климатологът Катарин Хейхо от Тексаския технически университет заяви, че блокира някой в Туитър „средно поне веднъж на ден, ако не и повече.“

 

„Те ще нападнат всеки, който се възприеме като ефективен“, каза тя. "Колкото по-ефективни сме, толкова по-големи са атаките."

 

 

""

 

 

Атаките се натрупват. Лили многократно е получавала антисемитски, заплашителни и омразни съобщения в Туитър; връзки към порно в Инстаграм; и тя дори беше жертва на хакване, в резултат на което цялото ѝ семейство трябваше да се сдобие с нови телефони.

 

В края на ноември австралийският премиер Скот Морисън призова за „повече учене в училищата и по-малко активизъм“, а Лили го критикува онлайн. След няколко дни, всички телефони на Лили и нейното семейство са били хакнати.

 

След това Лили Плат разговаряла с климатолог, който ѝ помогнал да придобие по-сигурни навици в социалните медии. Сега семейството никога не влиза в Туитър чрез приложението за телефон, вместо това се свързва онлайн чрез по-защитена виртуална частна мрежа или VPN. Елинор Плат постоянно сканира последователите на социалните медии на Лили, като проверява за съмнителни акаунти.

 

„Всеки ден трябва да го правите. Всяка сутрин. Всяка вечер“, споделя тя.

 

 

""

 

 

Родителите на осемгодишната Хавана предприемат подобен подход. Семействата Едуардс и Плат дори си разменят съвети, които да им помогнат да водят по-нормален и спокоен живот в интернет.

 

За подрастващите активисти ролята на родителите е наистина важна.

 

13-годишната Хейвън Коулман от Денвър и 14-годишната Александрия Виласеньор от Ню Йорк са достатъчно големи, за да имат свои собствени акаунти в Туитър, но въпреки това споделят паролите за тези акаунти с майките си. Ако Коулман получи ужасно лично съобщение, тя или нейната майка ще блокира или докладва акаунта, в зависимост от това коя стигне до него първа.

 

 

""

 

 

17-годишната Джейми Марголин, основателят на активистката група Zero Hour, пък си прави собствени социални медии. Джейми, която е еврейка, гей и с латино произход, постоянно трябва да се справя със сексистки и пренебрежителни забележки от хора, които не подкрепят позицията ѝ за климата.

 

 

""

 

 

Неотдавна, на 20 август, тя бе залята в Туитър от стотици обидни и омразни коментари, включително антисемитски обиди, мръсни шеги и други.

 

ГРЕТА ТУНБЕРГ С КОМЕНТАР ЗА ВСИЧКИ СВОИ ХЕЙТЪРИ И ЗА ТРЪМП (ВИДЕО)

 

„Някои от тях бяха много заплашителни. Някои звучаха като „Къде е синагогата ти?“, каза Джейми. Тя сподели скрийншотове на част от коментарите; повечето от тези акаунти вече са спрени.

 

Едно от най-страшните неща, които се случиха е, че тези атаки започнаха да се комбинират в интернет с повече информация за нея: изравяне на стари публикации в Туитър, сваляне на снимки от Фейсбук, намиране на стари интервюта и търсене на произхода на фамилното ѝ име.

 

В друг случай, Хейвън, която протестира на стълбите на сградата на Капитолия на щата Колорадо в Денвър, имаше неприятни срещи. Един мъж мина покрай нея, като се качи по стълбите, само за да се върне надолу, да се приближи до нея и да ѝ каже, че протестът ѝ е „глупав“. Друг мъж, носещ шапка MAGA, продължаваше да я снима от другата страна на улицата. Майката на Хейвън се е грижила за демонстрациите досега, но след последните инциденти, баща ѝ също я придружава.

 

Съветите на Хейвън за други деца, които искат да протестират, са два: „Винаги носете мобилния си телефон със себе си“ и „Моля, не протестирайте сами“.

 

 

 

Източник: buzzfeednews.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции