<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38218" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Може ли пътуването да е по-етично?

14 Юни 2019
0 675

Когато 16-годишната активистка по въпроса с изменението на климата, Грета Тунберг пристигна в Лондон като част от европейската й обиколка през април, малко хора осъзнаха, че начинът, по който тя пътуваше беше част от нейното послание.

 

След като напусна дома си в Стокхолм, тя отиде в Страсбург, след това в Рим, а накрая във Великобритания, като всичките й пътувания бяха посредством влак.

 

Пътуването й беше част от движението „flygskam“, което има за цел да накара хората да не пътуват със самолети, заради въздействието им върху околната среда.

 

Тунберг не е летяла от 2015 година и призовава другите също да обърнат гръб на авиацията завинаги.

.

Но за семействата, които планират лятна почивка, колко практичнио и рентабилно е да избягват въздушния транспорт?

 

Като оставим настрана очевидният проблем с пътуването с малки деца по целия континент и часовете необходими за полет до традиционните ваканционни дестинации, възникват въпроси и за това колко багаж може да бъде взет, комфорта, техническите проблеми или закъсненията.

 

Тези, които подкрепят избягването на самолетите биха отговорили, че същите неща могат да се случат, когато се пътува и със самолет, което донякъде е вярно, но в крайна сметка по-етичното пътуване реалистична възможност ли е за семействата?

 

Логистични проблеми

 

Като майка на четири деца на възраст от 2 до 11 години, Хелън Хамстън представи гледната точка на много родители, когато сподели, че мисълта за пътуване с влак на дълги разстояния в Европа я изпълва с ужас.

 

„Да бъдеш затворен за часове с членове на обществото, където се намират децата ми, би било много стресиращо.

 

Моето малко дете не седи мирно дълго време, а и колко закуски ще трябва да опаковам за това пътуване?

 

Смяната на влаковете би била като военна операция и когато всички са уморени и гладни… просто не звучи много забавно. Поне полетът ще приключи по-бързо”, казва Хамстън, която управлява онлайн форумът за консултации "Мummy's Gin Fund".

 

Това са думи, които много хора ще подкрепят и които подчертават логистичния проблем за пътуването на младите семейства от една дестинация към друга посредством влак.

 

Хамстън, която живее в Девън твърди, че за семейства с по-големи деца, пътуванията с влак могат да бъдат чудесно преживяване, но засега тя ще се придържа към дестинациите, които са по-близо до нея.

 

Допълнителни разходи

 

С таксите за багаж, разходите за пристигане до летището, след това и транспорта до хотела, завишените разходи за храна по пътя, дори и най-нискобюджетните полети бързо могат да увеличат цената си.

 

Може би си мислите, че заради времето, необходимо, за да стигнете до дадена дестинация с влак, кола или ферибот, цената ще е по-евтина, но това не винаги е така, особено ако трябва да пътувате в пиковите летни месеци.

 

Като общо правило по-ранното запазване на билети, независимо от начина на пътуване, значи по-евтини такива. Железопътните, фериботните и авиокомпаниите използват динамични цени, така че закупуването на билети отрано определено би било по-добрият вариант.

 

Да бъдеш гъвкав с датите на пътуване също би помогнало.

 

Петъците и уикендите са известни като натоварени дни за пътуване със железопътен транспорт, така че пътниците обикновено плащат повече за билети, в сравнение с пътуване в средата на седмицата.

 

Например, пътуването от Лондон до Бордо за четиричленно семейство в края на юли в средата на седмицата, ще струва около 500 паунда с влак, сравнено с 400 паунда за полет с нискотарифна авиокомпания, включително таксите за багаж.

 

Докато влакът отнема около шест часа и половина, полетът е един час и 45 минути.

 

Връщането с ферибота е на цена от 162 паунда, което е добра сделка, но разходите за гориво и много вероятният престой във хотел за нощта трябва да бъдат включени в бюджета, а да не говорим за допълнителното време, което ще прекарате в пътуване.

 

При по-дългите пътувания, разходите за пътуване с влак или кола могат значително да се увеличат.

 

Етични въпроси

 

Тласъкът към по-етично пътуване обаче вече има резултати.

 

"Все повече хора се интересуват от това как пътуват", казва Луси Бишоп, която е туристически агент в Манчестър.

 

Тя твърди, че въпреки това, все още най-предпочитаният начин за пътуване е чрез самолет.

 

„За повечето семейства това се свежда до времевите ограничения, но също така цената и практичността в много случаи означават, че те трябва да летят, ако искат да отидат в чужбина", добави Бишоп.

 

Според нея, дълго пътуване с влак или пътуването с кола е най-привлекателно за двойки и необвързани.

 

"Те често го разглеждат като част от приключението, правейки интересни спирки по пътя си, но пътуването с влак до популярни семейни дестинации, като Гърция, Южна Испания и Португалия, не е реалистично, ако имате голямо семейство и имате само 10 дни или две седмици", твърди Бишоп.

 

И все пак, с нарастващия натиск и засилената загриженост за глобалното затопляне, плюс бъдещите потенциално по-високи данъци за полетите и социалния ефект от избягването им, е възможно да има по-съществена промяна през следващите години отонсно начина, по който туристите пътуват.

 

Съвети за успех

 

Железопътните пътувания и тези с кола не са нещо ново за британците – семействата от години пътуват с кола до Франция, Германия, дори Италия и северна Испания, а железопътните мрежи са дългогодишен фаворит на много ученици и студенти.

 

Извличането на максималната полза от потенциалните икономии за пътуване с железопътен транспорт обаче включва планиране с една крачка напред.

 

Възможността да купваме билети предварително и то онлайн, направи нещата много по-лесни, по-прозрачни и по-евтини за всички ни.

 

Марк Смит, основател на уебсайта "Seat61.com" за пътуване с влак, твърди че уебсайтове като "loco2.com" (без такси) и "thetrainline.com" (3% такса за резервация) позволяват на пътниците да резервират билети за влак до много дестинации в Европа и то доста по-рано от датата на пътуване.

 

Билетите обикновено се издават между 60 и 90 дни преди пътуването.

 

Ако едно семейство може да бъде гъвкаво с датите, може да разгледа различни дни от седмицата и часове на деня, тъй като цената на билета може да варира според тези фактори.

 

Бавният път към промяната

 

Елиса Върту живее в югоизточен Лондон със съпруга си Джеймс Уилсън и децата им Мая и Руди.

 

Тя е родом от Милано и редовно се прибира вкъщи, за да посещава семейството си. Семейството пътува обратно до Италия поне два пъти годишно, понякога посредством самолет, а в други случаи със своята каравана.

 

Елиза и Джеймс, които ръководят собствен  ИТ бизнес, твърдят, че все повече се замислят за въздействието на техните пътувания върху околната среда.

 

През юли тази година семейството ще отиде северна Хърватия, за да се срещне със сестрата на Елиса и нейното семейство за триседмична почивка.

 

Когато проучвала кой е най-изгодният начин за пътуване, Елиса открила доста евтин полет, който би им спестил време, но вместо това семейството решило да пътува с караваната си.

 

"Замислих се и осъзнах, че не искам да летя", каза Върту.

 

„Ако пътуваме с караваната, ще има по-малко въглеродни емисии, като в същото време можем да направим пътуването забавно за децата. Така те ще видят много повече от Европа, тъй като ще спрем във Франция и Австрия", добави тя.

 

Тя твърди, че ще са необходими между два и три пълни резервоара с гориво, за стигнат до Върсар в Хърватия. Това ще струвал повече от 250 паунда за гориво, но няма да има нужда да плащат за хотели по време на пътуването или след пристигането им.

 

„В крайна сметка, пътуването с караваната ще бъде по-евтино, тъй като няма да имаме разходи за хотел, когато стигнем до Хърватия, като в същото време въглеродният ни отпечатък също трябва да бъде по-нисък, тъй като сме избрали да не летим", твърди Върту.

 

 

Източник: The Guradian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции