<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39353" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жена удря при...

Може ли умъртвяването на хиляди прасета, засегнати от чумата, да доведе до екологична катастрофа? (видео)

24 Юли 2019
0 4232

Африканската чума засегна най-голямата индустриална свинеферма в България. Тя се намира в Русенското село Бръшлен, където се отглеждат близо 40 000 прасета, които ще трябва да бъдат умъртвени, съобщава БНТ.

 

 

ОТКРИХА АФРИКАНСКА ЧУМА В КОМПЛЕКС СЪС 17 000 СВИНЕ В РУСЕНСКО (ВИДЕО)

 

 

Вероятно още днес ще започне евтаназирането на животните. Проблем може да се окаже, че село Бръшлен се намира във вододайна зона и наблизо е резерватът Каримок-Бръшлен, който попада в Натура 2000.

 

 

БЕЗУМИЕ ЛИ Е ДА СЕ ЗАГРОБВАТ БОЛНИ ОТ АФРИКАНСКА ЧУМА ПРАСЕТА? (СНИМКИ)

 

 

"Около четири милиона килограма потенциално заразени трупове на свине ще бъдат заровени някъде край Дунав. Само от фермите в Николово и Бръшлен! За да си ги представите, представете си двеста тира, на които трябва да се намери място под земята. Това е екологична катастрофа!", коментира във Фейсбук журналистът Генка Шикерова

 

 

 По думите ѝ Агенцията по безопасност на храните е затворила екарисажа в Шумен преди година, а този във Варна е на ръба, "за да може да се наливат пари в едни определени фирми".  Сега се дават още за загробване, защото фирмите, с които БАБХ подписа договори нямат капацитет. 

 

 

""

 

 

Преди дни Радостина Донева – председател на Асоциацията за развъждане и съхранение на източнобалканската свиня предупреди, че ако заразата с африканска чума по свинете проникне в почвата, има риск да се заразяват близки водоизточници. 

 

 

""

 

 

Във фейсбук пък се появиха снимки как умъртвяват животните животните чрез пожарникарска пяна. Това им гарантира мъчителна смърт, твърди авторът на снимките. 

 

 

""

 

 

ОБЯВИХА БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ И В ПЛЕВЕНСКО ЗАРАДИ ЧУМАТА ПО СВИНЕТЕ

 

 

Бедствено положение обявиха и в Област Плевен заради огнищата на заболяването в частни стопанства.  Заради новият случай на африканска чума по свинете бедствената обстановка в русенска област остава в сила.

 

 

Източник: БНТ, Фейсбук

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции