<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=36682" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Момчето, което ще пуши трева пред парламента в събота

17 Април 2019
0 24045

Димитър Карагегов е програмен мениджър на Българското либертарианско общество. Основател е на каузата за легализацията на наркотиците Liberty 420. Работи за промяна на наркополитката в България към по-либерална. И става дума за всички наркотици, не само за тревата. А тази събота ще се напуши пред парламента в знак на протест.

 

Ето какво каза той в интервю за Club Z.

 

Г-н Карагегов, защо искате либерализация за всички наркотични вещества в България?

Ние като либертарианци смятаме, че е лична отговорност за всеки човек какво прави с тялото си. Дори това да е опасно, вредно и най-лошото за него, той като ултимативен собственик на това тяло трябва сам да избере дали, кога и какво да прави с него. Затова смятаме, че намесата на държавата в този род дейност вреди много повече на обществото, отколкото помага.

 

Когато България оглавява класации за хазартни и алкохолни зависимости – а тук има свобода за тях, как легализирането на дрогата ще намали употребата й?

Този резултат не ни е обещан, не е гарантиран. Но засега във всички държави, в които е направено това, нито една не се е върнала към пълната забрана. Говорим за управление на проблема. Да допуснем, че и най-страшното стане – 6 млн. българи започнат да пушат трева всеки ден. Колко страшно ще е това всъщност, колко ще станат шизофреници, колко ще развият здравословни или психически проблеми? Според мен не много. А ако започнат да злоупотребяват с алкохол – проблемите ще са много повече. Декриминализацията не решава всичко, това е въпрос и на култура на поведение. В много балкански държави вече се променят политиките към леките наркотици. Представете си, че забраним алкохола, хазарта и цигарите. Дали ще имаме по-малко потребяващи и понижаване на здравния риск? По-скоро обратното. Не можеш със забрани да коригираш човешкото поведение толкова лесно.

 

Има медицински изследвания, които казват друго за тревата. Какво мислите за тях?

Тревата не е полезна и крие своите рискове от употреба, особено сред подрастващите. Имаме всеобщо съгласие, че трябва да направим така, че по-малко млади хора да употребяват и възрастта на първа употреба да се покачи. Защото в България възрастта е една от най-ниските в Европа. Тук употребата започва на 12 години, а на 15 вече всеки трети тийнейджър е опитвал забранено вещество. И не е задължително да е трева, може да е амфетамин или друг по-опасен наркотик. Ние нямаме активна политика по този въпрос като държава и общество, но сме активни в това да изчакаме някой младеж да стане на 18 години, да му сложим белезници и да го осъдим.

 

Цялото интервю прочетете в Club Z.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции