<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=76475" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Пациент със з...

МОН позволи училищата в критичните области да минават към онлайн обучение по преценка на директорите

26 Октомври 2020
0 361

Министерството на образованието публикува заповед, с която предвижда училищата в критичните области да преминават към онлайн форма на обучение след преценка на директорите.

Заповедта регламентира ръководствата на училищата да отправят мотивирани предложения към министерството на образованието. Това ще важи и за области с усложнена епидемична обстановка, които попадат в „червена“ зона (със заболеваемост над 120 човека при население 100 000 души) или „оранжева зона“ (със средна заболеваемост от 60 до 119 човека на 100 000).

“Когато се намират в тези зони и в конкретното училище има увеличаващ се брой отсъстващи и/или под карантина, както и нарастващ брой положителни проби за Covid-19 или случаи с грипоподобни симптоми, ръководителят на образователната институция може да инициира преминаване към обучение от разстояние”, уточняват от МОН.

Красимир Вълчев: При 20% ученици със симптоми ще се затваря цялото училище, без маски в час

За да бъде издадено разрешение, е необходимо предложението да е взето от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и отчитане мнението на преобладаващата част от родителите.

МОН позволи училищата в критичните области да минават към онлайн обучение по преценка на директорите

„Преминаването към обучение в електронна среда от разстояние следва да се случва при отчитане на принципа, че най-нежелателно е то да се осъществява в началния етап от обучението на учениците”, пише още в заповедта на образователния министър.

При взимане на решение за превключване в обучение от разстояние МОН препоръчва то да се предлага и осъществява първо за гимназиален етап, след това за прогимназиален и като краен вариант за начален етап – при обективна невъзможност да се продължи присъствено.

Източник: МОН

Снимка на корицата: Unsplash/Thomas Park

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции