<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37916" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мръсният въздух съкращава живота повече от цигарите и алкохола, твърди пулмолог

04 Юни 2019
0 808

Мръсният въздух съкращава живота повече от цигарите и алкохола. Заради замърсяването на въздуха в световен мащаб продължителността на живота намалява средно с две години, сравнено с 1,5 година заради цигарите и около 11 месеца заради алкохола, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, цитиран от Actualno.com.

 

 

 

""

 

 

Според данните на Световната Здравна Организация над 6 млн. души загиват всяка година в резултат от масово въздушно замърсяване. То се дължи основно на активната човешката дейност.

 

 

""

 

 

Образователната система и икономика могат да бъдат важна част от това хората да имат повече информация и отношение към проблема, коментира специалистът.

 

 

Не може да се каже, че през лятото въздухът е по-чист, защото слънцето задейства повече химични реакции и се образува озон, който близо до земята дразни дишането, предупреди пулмологът. Озонът е добър, когато е в горните слоеве на атмосферата, уточни експертът.

 

 

""

 

 

Особено внимание трябва да се обърне на т.нар. рискови групи – възрастните хора и най-малките деца. Малчуганите са склонни към повече алергии, а отделно са и повече време изложени на високите нива на замърсяване.

 

 

Източник: Actualno.com
 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции