<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29869" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Музей във Франция откри, че повече от половината изложени картини са фалшиви

30 Април 2018
0 3361

Музей посветен на изкуството на местен художник в Южна Франция разкри, че повече от половината картини в колекцията са фалшификати. Кметът на общината определи ситуацията като абсолютна трагедия за целия регион, съобщава Guardian.

 

 

Жителите на градчето Елн решават да направят музей в памет на местния художник Етиен Терус, който е официално отворен за посетители през 1994 г. След продължителен ремонт, музеят отваря вратите си отново в петък, за да покаже картините на художника, събирани в продължение на 20 години.

 

 

Експерт по историята на изкуството, извикан да помогне с преструктурирането на музея след закупуването на допълнителни 80 картини, открива, че почти 60% от цялата колекция е съставена от фалшификати. 

 

""

 

 

"Етиен Терус беше най-великият художник на Елн. Той беше част от обществото – нашият художник," споделя кметът Ив Барниол. "Да знам, че хора са посетили музея и са видяли колекцията, която е наполовина фалшива, е много лошо. Истинска трагедия за за общината." 

 

 

Ерик Форкада, експертът, който е открил фалшификатите, казва, че не му е отнело много време да разкрие фалшивите картини. "На една от картините се изтри подписа, когато минах с белите ми ръкавици върху повърхността," обяснява той. Така Форкада достига до извода, че от общо 140 картини в колекцията, 82 са фалшиви. 

 

""

 

 

Художникът Етиен Терус е роден през 1857 г. и е починал през 1922 г. Преди скандала картините му са достигали стойността 15 000 евро, а по-малките му рисунки са се продавали на цена 2000 евро. 

 

 

Кметът на Елн, Барниол, настоява разследването да продължи, докато не се открие виновникът. 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции