<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42670" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Мумифицирани лъвове и котки откриха археолози в Египет (снимки)

24 Ноември 2019
0 1745

Мумифицирани големи котки и други животни откриха археолози близо до некропола Сакара, пише The Guardian. Находките хвърлят светлина върху употребата на животни при поклоненията на древните египтяни.

 

 

Египтолозите са развълнувани от откритието, включващо десетки мумифицирани котки, седемдесет и пет дървени и бронзови статуи на котки, мумифицирани птици и огромен мумифициран бръмбар от три до четири пъти по-голям от нормалния размер. 

 

 

 

""

 

 

Египетските власти се надяват, че съобщението ще помогне за повдигането на имиджа на страната в чужбина и ще насърчи повече туристи да се завърнат.

 

 

Две от петте мумифицирани диви котки са идентифицирани като лъвчета, а останалите три ще бъдат анализирани, за да се определи видът им.

 

 

Мумифицираните едри котки бяха намерени близо до останките на възрастен лъв, открит под некропола Сакара през 2004 година и предоставят информация за използването от древните египтяни на животни при поклонението.

 

 

Поклонниците навярно са принесли животните като дар към божествата или са обожествявали самите тях.

 

 

""

 

 

Новите находки са датирани от периода на Птолемеите, който приключва през 30-та година преди новата ера. Египетските власти се надяват с откриването на музея в близост до некропола Сакара да предизвикат любопитството на туристите в страната. Дългото забавяне на музея се очаква през следващата година и с него са свързани надеждите, че страната отново ще бъде посещавана от 14 милиона посетители, както през 2010 година, преди революцията.

 

 

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА 30 ДЪРВЕНИ САРКОФАГА В ЕГИПЕТ

 

 

Политическата нестабилност и опасенията за сигурността сведоха броя на туристите до рекордно ниски нива през следващите години. Едва през 2018 година отново се наблюдава скок, като страната е посетена от 11,3 милиона туристи.

 

 

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции