<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=68447" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Обвиниха уче...

Мъж във Флорида се зарази с амеба, която влиза през носа и се храни с мозъка

07 Юли 2020
0 4934

Здравните служители във Флорида, САЩ, издадоха предупреждение, след като човек влезе в контакт с рядка амеба, която се храни с мозък, пише LadBible.

Здравният департамент в щата тази седмица потвърди, че един човек в окръг Хилсбъро е бил заразен с така наречената Naegleria fowleri. Микроскопичният едноклетъчен паразит се среща в топла и сладка вода и навлиза в човешкия организъм през носа. Оттам тя стига до мозъка, където причинява инфекция, която обикновено е фатална.

Мъж във Флорида се зарази с амеба, която влиза през носа и се храни с мозъка

Всъщност от 143 потвърдени случаи на заболяването в страната между 1962 и 2016 г. са оцелели само четирима души.

Хората, които са заразени от амебата, страдат от симптоми като треска, гадене, повръщане, схващане на врата и главоболие. Те обикновено умират в рамките на една седмица.

За последния такъв случай се знае малко, като не е ясно откъде точно се е заразил човекът.

Мъж във Флорида се зарази с амеба, която влиза през носа и се храни с мозъка

В предупреждението на здравните власти пише: “Амебата може да причини рядка инфекция на мозъка, наречена първичен амебен менингоенцефалит, която разрушава мозъчната тъкан и обикновено е фатална. Амебата обикновено се намира в топла сладка вода като езера, реки, водоеми и канали.

И въпреки че има само 37 съобщени случая във Флорида от 1962 г., здравният департамент предупреждава онези, които плуват и се гмуркат често в езерата, реките и водоемите, да бъдат изключително внимателни.

Насоките са да се избягва плуването в сладки и топли води, особено когато е горещо, и да се използват щипки за нос при подобен вид плуване. При някой от посочените симптоми хората следва веднага да потърсят медицинска помощ.

Източник: LadBible

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции