<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37436" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: САЩ подари 70 ...

Над 10 милиона лева от еврофондове са наляти в родното място на Карадайъ (видео)

18 Май 2019
0 5265

Община Борино е малка, с население от 3641 души, според последното преброяване. Състои се от пет села – общинският център Борино и Ягодина, Буйново, Чала и Кожари. В тях са инвестирани над 10 млн. лв. по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за миналия програмен период 2007 – 2013 г., показа проверка на Mediapool в регистъра на ДФЗ.

 

 

СЕМЕЙНИЯТ БИЗНЕС НА ДПС В БОРИНО (ВИДЕО)
 

 

Кметът на общината Мустафа Караахмед е шурей на лидера на ДПС. Това означава, че е женен за сестрата на съпругата на Карадайъ. Съпругата на Караахмед се казва Затие и управлява "Къщи Чала" построени с европейски средства по ПРСР 2007 – 2013 г.

 

Караахмед обяснява, че когато са получили одобрението на проектите за къщите за гости през 2010 и 2011 г., Карадайъ не е бил председател на ДПС. По това време Карадайъ е бил организационен секретар на Централното оперативно бюро на ДПС, което е върхомвен орган на партията.
Караахмед казва, че и петата в партийната листа за евровота Атидже Вели не е била в ДФЗ, за да отговаря за ПРСР. По това време Вели не е е заместник-изпълнителен директор на ДФЗ, но е началник на сектор "Методология и контрол" в дирекция "Договориране по прилагане на мерките за развитие на селските райони", обработваща документите на кандидатите за подпомагане по европрограмата.

 

Мустафа Караахмед пък е в ръководството на община Борино от началото на 90-те години, когато става и член на ДПС. В периода, в който със съпругата си Затие печелят проекта за къщи за гости в съседното село Чала, той се занимава с "частен бизнес в сферата на строителството и туризма".

 

ПОЛОВИНАТА КЪЩИ ЗА ГОСТИ В БОРИНО СЕ ОКАЗАХА НА РОДНИНИ НА МУСТАФА КАРАДАЙЪ

 

Караахмед кандидатства за къща за гости, когато не е заемал публична длъжност през 2010 г. След като става кмет на Борино през 2015 г., прехвърля акции си във фирмата "Чала инвест" на съпругата си. Именно тя в момента управлява къщата, която работи по предназначение.

 

"Приемат се гости, имаме сайт, всеки, който реши, е добре дошъл, тъй че нямам никакви притеснения", казва Караахмед с уточнението, че клиенти са му били над 100 души. Не се притеснява от проверки, защото е проверяван от ДФЗ и смята, че няма проблем да бъде проверен и от прокуратурата. В момента тя преглежда документите на всички къщи за гости, субсидирани от Брюксел, но информация за хода на проверката засега няма.

 

Съпругата на Карахмед управлява и друга къща за гости в Чала – "При езерото" построена с европари. Тя е собственост на Гюлтен Кючюк – съпруга на брата на жената на лидера на ДПС. Къщата се намира в местността Кастракли, край Борино и е още по-трудно достъпна, тъй като до нея се стига по планински път. Ако човек не е с високопроходим автомобил, е почти невъзможно да мине по него.

 

Случайно или не, течащата в момента нова реконструкция на пътя между селата Борино и Чала е по европроект за над 5.2 млн. лв. Той включва и рехабилитация на пътя между Борино и местността Кастракли, където се намират къщите за гости, стопанисвани от семействата на кмета и брата на съпругата му.

 

Изпълнител на поръчката за ремонта на двата пътя е дружеството "ИСА 2000" ЕООД на Юлиян Инджов, което е лидер в изпълнението на обществени поръчки в региона в последно време. Само за последната по-малко от година компанията е спечелила конкурси за ремонти на пътища в Борино за близо 6.5 млн. лв. За сравнение такъв е размерът на целия общински бюджет за 2019 г. "ИСА 2000" укрепва пътя и изгражда нови подпорни стени и в отсечката Кричим – Михалково – Девин.

 

За изминалия програмен период 2007 – 2013 г. община Борино е спечелила 7 проекта за над 10 млн. лв. по ПРСР, показа проверка в регистъра на ДФЗ. Нещо, с което много малко села и общини могат да се похвалят в България. Отделен въпрос е, че управляващите оставиха редица села, т.нар. бели петна за втори програмен период без европейско финансиране.

 

Най-големият проект е бил ремонтът на ВиК мрежата в село Ягодина и пречиствателно съоръжение в село Буйново за близо 5.7 млн. лв. Домът на културата в село Борино е ремонтиран за над 1.8 млн. лв. Други над 1.3 млн. лв. са инвестирани в село Ягодина без да е посочено в какво.

 

По-малки суми – между 200 хил. и 350 хил. лв. по три проекта са инвестирани в развитието на селския туризъм. Един от проектите за над 438 хил. лв. е за мониторинг на околната среда. Инвестиционната щедрост към общината продължава и през настоящия програмен период. Според системата за еврофондовете ИСУН към момента община Борино е спечелила само два европроекта. Единият е за ремонт на улици в четири села на общината за над 1.1 млн. лв. , а другият е за изграждането на спортна площадка в село Ягодина за близо 100 000 лв.

 

Освен европари кметът е осигурил и над 2.9 млн. лв. за подмяна на ВиК мрежата и за пречиствателна станция. Парите са от държавния бюджет и идват от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).
 

 

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции