<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30856" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Над 113 литра на квадрат дъжд се изля в Смолян

28 Юни 2018
0 1313

Връх Рожен в Родопите и районът на Смолян държат рекорда по валежи в страната за изминалото денонощие – 113 литра на квадратен метър. Това обявиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към МВР.

 

Количеството съответства на червения код за региона, който е в сила и в момента, коментира областният управител Недялко Славов.

 

Най-големи са щетите от дъждовете в общините Смолян и Чепеларе, които днес обявиха бедствено положение. В следващите часове там се очакват още валежи до около 30 л/кв. м.

 

Свлачище по-рано днес затвори участък от пътя Смолян-Пловдив недалеч от Чепеларе. Той вече е разчистен и отворен за движение, съобщиха още от МВР.

 

"През целия ден е ималократкотрайни прекъсвания на ел. захранването към населените места в общините Смолян, Баните и Девин, на сега няма населени места без ток. Превантивно се спира тока, където се цели да се предотвратят по сериозни проблеми, но за изключително кратко време", каза областният управител.

 

В разчистването и правенето на диги в двете бедстващи общини са се включили 41 кадрови войници с 4 машини от 101 алпийски полк, както и около 50 души от доброволческите формирования и БЧК. На тел. 112 през изминалото денонощие са подадени 47 сигнала, на 15 от тях е реагирала пожарната. В момента от подадените сигнали се изпомпва едно от смолянските езера – Рибката, и се отводняват най-критичните места в квартал Устово.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции