<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41522" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Медицински с...

Над 2/3 от българите предпочитат домашна ракия и зимнина пред купешка

16 Октомври 2019
0 2483

66% от българите предпочитат да пият домашна ракия, а не купена. Над 70% често ползват т.нар. зимнина, включително туршия, лютеница, компоти и т.н. 77% процента от запитаните предпочитат да сушат дрехите си на балкона, а събуването на обувките вкъщи е въпрос от съществено значение за над 2/3 от българите.

 

 

МЪЖ НЕ УСПЯ ДА УБЕДИ СЪДА, ЧЕ БЛИЗО 3 ТОНА РАКИЯ СА ЗА ЛИЧНА КОНСУМАЦИЯ

 

 

Това показва национално представително проучване на "Галъп интернешънъл".

 

 

""

 

 

Данните показват, че над 2/3 от пълнолетните българи са буквално на ръка разстояние от всичко, свързано със земя и природа. Предпочитат ракията да е домашна и своя, имат приятели и/или близки, които отглеждат домашни животни за храна или овощни дръвчета. Често използват домашна зимнина. В последните години в София и големите градове консумацията на домашна храна придобива смисъл и на градска мода в контекста на актуалните "органични", "био" и пр. влияния

 

РЕПОРТЕР-ЛЮБИТЕЛ ПОКАЗВА НАЙ-КРАСИВОТО МАЗЕ И ОРГАНИЗИРА ДЕГУСТАЦИЯ НА ВИНО С ЧЕРПАК

 

Изглежда, че модерният начин на живот в големите градове, характеризиращ се с възможността да се сдобиеш с всичко необходимо на една ръка разстояние в кварталния супермаркет, не е заличил традиционното за българите приготвяне на продукти за зимата. В определени случаи употребата на домашно приготвени продукти дори е силно предпочитана, пред тези, произведени под държавна регулация.

 

 

""

 

 

Над 60% от българите твърдят, че или отглеждат плодове и зеленчуци и домашни животни за лична консумация, или имат близки и познати, които го правят.

 

Впечатление прави и фактът, че за повече от две трети от участниците в национално представителното изследване събуването на обувките вкъщи е от голямо значение – 71% отговарят, че когато имат гости, биха предпочели те да влязат в къщи едва след като се събуят. Една четвърт от запитаните  са тези, които не биха предпочели гостите да са без обувки, а 4% не могат да отговорят.

 

КАЛЕКО АЛЕКО ПРАЗНУВА ГЕРГЬОВДЕН

 

Оказва се, че традиционализмът на подобни битови привички е широко присъщ. Разбира се, посочените тук примери следва да се анализират и с усмивка, но те са ясен индикатор, че има навици, които трудно се променят – дори и при влиянието на масови медии и външни културни образци. Освен всичко, подобни навици идват и от средата, в която голяма част от българите са принудени да живеят.    

 

 

""

 

 

Традицията обаче е „победена“ от прогреса, ако се съди по отговорите на въпроса за домашните ремонти. 55% от участвалите в проучването респонденти, заявяват, че твърдението „предпочитам сам да се справям с домашните ремонти“ не се отнася за тях. 41% обаче все още предпочитат да разчитат на себе си, а не на професионалисти,  що се отнася до домашните ремонти.

 

Очаквано,  що се отнася до тази тема, се открива значителна разлика между отговорите на мъжете и жените, попаднали в изследването. По другите индикатори не се наблюдава такава сериозна разлика в отговорите между мъже и жени.

 

По-младите, хората в по-големите населени места, респективно с по-високи доходи и пр., са и онези, които са по-далеч от традиционните навици и вкусове. Разлики има и в начина, по който жителите на малките населени места и областните градове и столицата отговарят. Но отново дяловете на положителните отговори по отношение на традиционни за бита ни дейности като приготвяне на зимнина и консумация на домашна ракия и туршия например, са около и над половината, независимо от населеното място, макар и значително по-високи в по-малките населени места.

 

Все пак, изглежда, че в що се отнася до столицата, мнозинството от жителите са изоставили отглеждането на животни и растения и извършването на ремонтите самостоятелно, но не и приготвянето на зимнина, употребата на домашна ракия или простирането на дрехите на терасата.

 

 

 

Източник: Галъп интернешънъл

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции