<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=41229" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Над 7000 медици излизат на национален протест за достойно заплащане

07 Октомври 2019
0 310

Около 7000 медици се очаква да излязат на протест днес с настояване за достойно заплащане на техния труд. Протестът ще започне от столичния площад „Независимост“, съобщава Dir.bg. Основното искане на лекарите и медицинските служители е минималната заплата в сектора да започва от 900 лева за професионалистите по здравни грижи в общинските болници.

 

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ НА ПРОТЕСТ: УМИРАМЕ ОТ РАБОТА!

 

 

 

""

 

 

От 950 лева  да започват заплатите и за професионалистите по здравни грижи в университетските болници и съответно лекарите да получават над 1100 лева и 1200 лева като начално стартово месечно възнаграждение. Датата на изразяване на недоволството не е избрана случайно – Световният ден за достоен труд 7 септември.

 

СТРЯСКАЩИ ФАКТИ ЗА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

 

Миналата седмица заплатите на сестрите бяха повод за извънредна среща в Министерския съвет. След нея стана ясно, че допълнителните 50 милиона лева за възнаграждения ще бъдат осигурени от Здравната каса, а не от държавния бюджет. А синдикатите настояват и бюджетът на Здравната каса за догодина да се увеличи с 600 милиона лева.

 

В протеста днес обаче няма да участват всички здравни специалисти. Част от тях се разграничават от демонстрацията и твърдят, че тя е "режисирана". Българският лекарски съюз обяви в края на миналата седмица, че няма да се включи в протеста поради постигнати договорености с Министерството на здравеопазването, които гарантират по-добри условия на труд и заплащане на лекарите и на специалистите по здравни грижи. От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари също няма да участват, защото не могат да увеличат заплатите, както е записано в КТД, тъй като в тези болници няма такива приходи.

 

 

""

 

 

В края на миналата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви от парламентарната трибуна, че не се чувства виновен за това, че се е стигнало до протести. "Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз". Това каза той от парламентарната трибуна. 

 

 

""

 

 

"86 млн. лв. бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях, отидоха за заплати. С отчета за месец септември, ние ще видим реалните цифри. Такава е счетоводната практика и отчетността, че на тримесечие се дават тези отчети. Това, че НЗОК е осигурила 50 млн. лв. е факт, защото има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия договор", каза Ананиев. 

 

 

 

Източник: Dir.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции