<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46156" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Над 80 000 сирийци бягат към Турция, Ердоган заплаши Европа с нова бежанска криза (видео)

23 Декември 2019
0 1338

Президентът Реджеп Ердоган в неделя предупреди Европа, че Турция не може сама да се справи с нова вълна от сирийски бежанци, които бягат от засилените бомбардировки в северозападната провинция Идлиб, съобщава Франс прес, цитирана от Сега.

 

 

Десетки хиляди сирийци са избягали към турската граница след засилените руски бомбардировки в района на Маарет ал Нуман. Доминираният от джихадистите Идлиб е приютил около три милиона души, включително много хора от други части на Сирия. Режимът в Дамаск многократно се зарича да поеме контрола над провинцията.

 

 

КАКВО СТОИ ЗАД ПЛАНА НА ТУРЦИЯ ЗА “ПРЕЗАСЕЛВАНЕ” НА БЕЖАНЦИ?

 

 

„Турция не може да се справи с нова бежанска вълна от Сирия”, каза Ердоган. “Ако потокът им се увеличи, „Турция няма да носи сама тази миграционна тежест”, допълни той.

 

 

 

 

„Отрицателните ефекти от този натиск върху нас ще бъдат проблем, който усещат всички европейски страни, особено Гърция”, предупреди още турският президент.

 

 

Европа отново ще изпита същите сцени преди сключеното през 2016 година споразумение между Турция и Европейския съюз, каза Ердоган, правейки препратка към най-тежката бежанска криза на континента след Втората световна война. Тогава през 2015 година над милион души избягаха в Европа.

 

 

ЕРДОГАН: КАКВО ЩЕ ПРАВИ ЕВРОПА, АКО ПУСНЕМ 3 МЛН. БЕЖАНЦИ?

 

 

Като част от споразумението ЕС обеща на Анкара шест милиарда евро в замяна на по-силен контрол върху бежанците, които се опитват да достигнат до Европа. Но Ердоган твърди, че не всички тези пари са пристигнали и предупреди, че на Турция може да се наложи да отвори вратите за сирийските бежанци, които бягат в Европа.

 

 

Въпреки че са на противоположни страни относно сирийската гражданска война, Турция и Русия работиха в сътрудничество за разрешаване на конфликта. Турският президент съобщи, че изпраща делегация в столицата Москва, за да договори мерки за стабилизиране на ситуацията.

 

 

Над 80 000 сирийци бягат към Турция, Ердоган заплаши Европа с нова бежанска криза (видео)

 

 

Само преди дни стана ясно, че десетки хиляди жители на северния сирийски град Марат ал Нуман и околностите са избягали към турската граница, прогонени от ударите на сирийска и руска авиация. Загинали са десетки бунтовници и правителствени войници.

 

 

Междувременно разногласията в Съвета за сигурност на ООН заплашват Сирия с още по-голяма хуманитарна катастрофа – прекъсване на хуманитарните доставки през 2020 година. Предложението на Германия за доставки през Турция и Ирак през следващите 12 месеца беше отхвърлено с вето на Русия и Китай. Предложението на Русия за 6 месеца доставки само през Турция също не получи нужният брой гласове.

 

 

Представителите на Москва и Вашингтон в Съвета за сигурност си размениха обвинения в жестокост и безотговорност.  На 10 януари изтича сегашният мандат на ООН за доставка на храни и медикаменти, от които зависят над 5 милиона сирийци.

 

 

Източник: Сега

Снимка: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции