<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=38791" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Най-запомнящите се видеа на Джони Айв (видео)

03 Юли 2019
0 786

Джони Айв – главният дизайнер на “Apple” и вероятно човекът с най-голямото влияние върху външния вид на продуктите на компанията за почти три десетилетия, напуска.

 

Новината, внезапно обявена миналата седмица, шокира технологичната индустрия, въпреки дългогодишните слухове за евентуално оттегляне на Айв от “Apple”.

 

Той твърди обаче, че ще продължи да работи в тясно сътрудничество с компанията посредством предстоящата си дизайнерска фирма наречена “LoveFrom”. Не знаем обаче какъв ефект ще окаже това върху бизнеса на Apple или върху нейната философия за дизайн.

 

Това, което можем да направим сега, е да погледнем назад към плодотворното наследство на Айв.

 

От началото на 90-те години, британският дизайнер е работил по едни от най-емблематичните продукти на нашето време и неговото огромно влияние върху съвременния индустриален дизайн и естетиката на софтуера дълго ще се помни.

 

Може би най-разпознаваемият му принос към масовата култура, отвъд дизайна на устройствата, които са преплетени с нашето ежедневие, са появите му в маркетинговите материали на “Apple”.

 

Айв оглави десетки видеоклипове през последното десетилетие, a неговото произношение на думата „алуминий“, в по-традиционната британска английска форма се превърна в мийм, като в резултат на това можете да намерите много видео пародии в “YouTube” или просто стари компилации включващи него.

 

The Verge от своя страна събра най-важните видеоклипове на Айв през годините, свързани с ключовите продукти на “Apple”.

 

Вижте и как стилът на Айв се е развил през годините:

 

Apple iMac | 2009

 

 

Понякога може да ви се струва, че Айв е част от световноизвестния маркетинг на “Apple” от завръщането на бившия главен изпълнителен директор и съосновател Стив Джобс, който през 1997 година, след триумфалното си завръщане като главен изпълнителен директор, насърчи Айв да стане вицепрезидент на индустриалния дизайн.

 

Едва повече от десетилетие по-късно обаче, Айв за пръв път се появи пред камерата. Макар че е смесен с други добре познати лица на Apple, Айв се откроява с избора си на думи и успокояващото поведение.

 

В този клип, Айв също говори доста поетично за дизайна на “Magic Mouse”, който запазва външния си вид и до днес. Тревожното обаче е, че не изглежда, че казва “алуминий” дори веднъж в това видео – каква загуба само!

 

Apple iPhone 4 | 2010

 

 

 

До 2010 година, “Apple” беше доста потисната относно пускането на iPhone, като избра да не произвежда внушителни продуктови видеоклипове, както направи с новия си iMac с алуминиев корпус.

 

Това се промени с пускането на “iPhone 4”, който беше представен с подобен видеоклип, а в центъра на всичко бе Айв.

 

Той сподели светлината на прожекторите с бившия шеф по софтуера Скот Форстал и бившия шеф по хардуера Боб Мансфийлд, но Айв открадна шоуто с разказите си за стъклото, което е “силно като покритие от сапфирен кристал както отпред, така и отзад”.

 

“В крайна сметка всичко това става от значение, когато го държите в ръката си”, каза Айв, дразнещ феновете на Apple навсякъде.

 

Apple iPad | 2010

 

 

„Вярно е, че когато нещо надвишава способността ви да разберете как работи, то става нещо магическо. И това е точно това, което е iPad”, казва Айв в интрото към това видео.

 

Излгеждаше сякаш малко самонадеяно и това беше първият път, когато Айв започна да изглежда малко надут.

 

Когато той обаче завърши видеото си с думите “милиони хора по света ще знаят как да го използват”, неговата прогноза все пак беше изключително точна.

 

Apple MacBook Pro Retina | 2012

 

 

Айв беше в свои води, когато описваше качеството на хардуера на компютрите и това се видя най-добре по време на разкриването на MacBook Pro с Retina Display през лятото на 2012 г.

 

“Това е без съмнение най-добрият компютър, който някога съм създавал”, каза Айв.

 

Честно казано, беше лесно да му се повярва, особено когато той обсъждаше асиметричните вентилаторни лопатки с цел подобряване охлаждането и да намаляване шума, а също така и когато той каза, че „всяка част от корпуса прави принос, който директно облагодетелства потребителя.”

 

Айв дори нарече себе си “обсесивен” във видеото, описващо вниманието към детайлите в това, което остава безспорно най-добрия лаптоп, който “Apple” е създавала до момента.

 

Apple iPhone 5 | 2012

 

 

Макар че този видеоклип не беше голям скок напред по отношение на онзи, който популяризира iPhone 4, той за пръв път съчета Айв с емоционална музика, засилвайки гравитацията на неговия разказ и наистина създавайки чувството, че “Apple” вижда своите продукти като произведения на изкуството.

 

В сравнение с по-рокаджийските и поп мелодии, които Apple използваше преди, това беше моментът, когато Айв започна наистина да изглежда като философ.

 

Apple iOS 7 | 2013

 

 

Един от най-редките случаи, в които Айв е говорил за софтуер във видео на “Apple”, се случва заради един от най-амбициозните проекти, които компанията някога е започвала.

 

“Apple” назначи Айв, който ръководеше разработката на iOS 7 след уволнението на Форстал, бе избран и да я представи на света през 2013 година.

 

Докато iOS 7 и агресивно минималистичният подход на Айв към потребителския интерфейс бяха поляризиращи, когато беше разкрита, той направи доста силен аргумент за обновяването й в това видео.

 

Освен това, iOS 7 бе ключът към подхода на Apple към софтуерния дизайн както на мобилни, така и на настолни компютри.

 

Тъй като това не е хардуер, би могло да се каже, че Айв не е точно в свои води, обсъждайки нова версия на iOS и нямайки възможност да говори за алуминий или индустриален дизайн.

 

Apple iPhone 5C | 2013

 

 

Не е нужно да знаете много за този видеоклип, освен че това е видеото, в което Айв изрече думите “красива и непримирима пластмаса” по отношение на по-евтиното и колоритно тяло на iPhone 5C.

 

Това е и видеоклип, в който Айв взема няколко прости идеи – поликарбонатен корпус, някои забавни цветове и всъщност използва целия жаргон на дизайна, за да оправдае процеса на дизайн на Apple.

 

Уви, въпреки че продуктът е един от най-естетичните и достъпни “iPhone”-и правени някога, той не съдържа алуминий или поне не отвън.

 

Apple Watch Sport (алуминий) | 2014

 

 

Вероятно заради нивото на непримиримо стилния продукт на маркетинга на Apple, първият от трите видеоклипа на Айв беше фокусиран изключително върху алуминия.

 

Това е първата дума, която Айв казва във видеото, и той продължава да описва специално създадената от “Apple” сплав, използвана за направата на “Apple Watch Sport”, започвайки с най-добрата и запомняща се негова фраза – “суров алуминий с изключителна чистота”.

 

Apple Watch (неръждаема стомана) | 2014

 

 

Ето също толкова внушителният клип за пускането на Apple Watch, който се отнася конкретно за версията на устройството от неръждаема стомана.

 

Само Айв можеше да направи една фраза като „известна със своята сила и корозивна съпротива“ да изглежда някак си медитативна.

 

За съжаление обаче, той не споменава думата алуминий дори веднъж в това видео.

 

Apple Watch Edition (злато) | 2014

 

 

 

Тук той вече говори за 18-каратното златно издание на “Apple Watch” който спря да се продава, защото беше доста скъп. Той е чудесен, но не толкова, колкото алуминиевия.

 

Той казва, че “всеки часовник е ръчно полиран до безупречна степен от висококвалифицирани занаятчии”, което е просто удивителна поредица от думи. Обърнете специално внимание на произношението на думата „занаятчия“.

 

Apple 12-inch MacBook | 2015

 

 

 

До 2015 г. Apple беше приковала своя подход към видеото на продуктите си, а Айв безспорно бе черешката на тортата.

 

Разкриването на 12-инчовия MacBook обаче, е може би компилация от най-важните елементи във видеата на “Apple” –  гласът на Айв, интензивна музика, която се редува между класически и модерни стилове, ненужно технически разговори за електромагнити, абсурдно подробна анимация на логическата платка на комютъра.

 

Дори и да бяха опитали, този клип нямаше как да бъде по “Apple”-ски.

 

Apple iPad Pro | 2016

 

 

 

Поглеждайки назад към това видео, публикувано през 2016 година е ясно, че то е предоставило доста сбита платформа на Айв, за да опише и неговия подход към дизайна и да коментира прочутата, тайна култура на Apple.

 

Когато той казва: „Най-добрите идеи всъщност могат да дойдат от най-тихия глас“, наистина като че ли Айв размишлява върху кариерата си в “Apple” и може би дори върху връзката му с покойния Джоб –  мъжът, който Айв неуморно защитаваше от критики и който му даде свободата  да определи продуктовата философия на “Apple”.

 

Това е хубаво видео, лишено от приказки за алуминий, но си струва да се гледа, след като вече се знае, че си тръгва.

 

Apple iPhone X | 2017

 

 

Невъзможно е да си представим разкриването на най-драстичната визуална трансформация на iPhone в историята на продукта без Айв.

 

За разлика от миналите видеоклипове на “iPhone”, Айв е натоварен да отрази всяка една отличителна черта на телефона в речта си.

 

Той преминава от водоустойчивост към “Face ID”, към камерата, към Animoji и напред към разширената реалност. Музиката е драматична, а невъзможните ъгли на камерата са сюрреалистични и внушаващи благоговение.

 

Това е видеото на Apple, което прави това, което може най-добре – кара ви да искате нещото на екрана, въпреки че вероятно не се нуждаете от него.

 

Apple Watch Series 4 | 2018

 

 

Ако оригиналните видеоклипове на “Apple Watch Series” показваха Айв в разцвета на силите си, тогава видеата за новите часовници бяха неговата лебедова песен. Това е предпоследният продукт, за който Айв ни разказва, но финалният, който направи своя дебют по време на обявяването на продукт на Apple.

 

Това е и последният видеоклип, в който Айв участва съвсем сам.

 

Apple Mac Pro | 2019

 

 

Това, което предсказваше напускането на Айв можеше да бъде видяно по-рано този месец, ако бяхте погледнали от достатъчно близо.

 

С разкриването на Mac Pro, Айв не можеше да бъде забелязан никъде, освен в продуктовото видео, което “Apple” очевидно е заснела, а след това решила да пусне единствено онлайн.

 

Дори по-странното е, че Айв споделя видеото с гласът на друг служител на Apple, чието име не може би не ви е познато – Дан Ричио, старши вицепрезидент по хардуерното инженерство.

 

Източник: The Verge

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции