<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46912" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Най-старият кратер от астероид в света беше открит в Австралия (снимки)

22 Януари 2020
0 272

Учени идентифицираха най-стария кратер от астероид в Австралия и увериха, че той може да даде сведения как планетата ни е излязла от ледниковия период, пише BBC.

 

 

Астероидът е ударил Ярабуба в Западна Австралия преди около 2,2 милиарда години, което го прави почти на половината на възрастта на Земята, твърдят учените. Заключението идва след като са били изследвани минерали, намерени на мястото. Откритието е важно, защото може да осветли периода на затопляне на планетата. Изследването на университета "Къртин" беше публикувано в списанието "Nature Communications" в сряда.

 

 

""

Снимкa: Curtin University

 

 

Кратерът е открит на мястото още през 1979 година, но геолозите досега не са изследвали възрастта му. Заради ерозията, продължила милиони години, кратерът не е бил видим с просто око. Учените картографираха белези в магнитното поле на района, за да определят диаметъра му от 70 км.

 

 

ГОЛЯМ АСТЕРОИД МОЖЕ ДА УДАРИ ЗЕМЯТА СЛЕД 65 ГОДИНИ

 

 

За да определи кога астероидът е ударил земята, екипът изследва малки кристали циркон и моназит в скалите. Тези кристали съдържат малки количества уран. Тъй като уранът се разпада на олово с постоянна скорост, изследователите успяха да изчислят колко време е минало оттогава. Според изчисленията кратерът е с 200 милиона години по-стар от следващия най-древен кратер – Вредефорт доум в Южна Африка.

 

 

""

Снимкa: Curtin University

 

 

„Напълно е възможно в зоната да се намира и по-древен кратер, който чака да бъде открит, но е много трудно разпознаването му преди да ерозира и да изгубим по този начин страница от ранната история на Земята”, казва професор Къркланд.

 

 

Точното определяне на времето, когато е възникнал кратерът може да обясни кое е довело до затоплянето, твърдят учените. Според тях Земята се е намирала в един от периодите на „снежна топка”, когато е била до голяма степен покрита с лед. В даден момент ледените покривки са се стопили и планетата е започнала да се затопля.

 

 

„Възрастта на кратера съответства твърде точно на края на потенциален глобален ледников период”, твърди професор Къркланд. „Така че взривът може да е имал съдбоносен ефект върху промените на климата”.

 

 

""

Снимкa: Timons Erickson

 

 

Използвайки компютърно моделиране, екипът изчисли, че астероидът е ударил ледена покривка с дебелина километри, покриваща Земята. Събитието би изпуснало огромни обеми водна пара и парникови газове в атмосферата. Това би могло да помогне на затоплянето на планетата през протерозойската ера – етап, в който току-що се е появил кислород в атмосферата и сложният живот все още не се е образувал.


 

Друга теория за периода на затоплянето е, че вулканични изригвания може би са отделили въглероден двуокис в атмосферата. 

 

 

ТИЙНЕЙДЖЪР НА СТАЖ В НАСА ОТКРИ НОВА ПЛАНЕТА

 

 

 

Източник: BBC

Снимки: International Space Station

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции