<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=26339" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Нападателят от берлинското метро поиска отвод на заседател заради антиимигрантски коментари

16 Юни 2017
0 1175

Българинът Светослав Стойков, който през октомври м.г. нападна жена на метростанция в берлинския кв. "Нойкьолн", бе изправен пред криминалния съд в Моабит в сряда при голям медиен и обществен интерес.

 

 

Делото обаче нe започна по същество с прочитане на обвиненията срещу него. Причината бе, че защитата на 28­годишния мъж от ромски произход поиска отвод на съдебна заседателка. Адвокатите на Стойков твърдят, че тя е предубедена, аргументирайки се с нейни онлайн коментари и писма до вестници, в които демонстрирала негативната си нагласа спрямо имигрантите, извършващи престъпления. Съдия Силвия Буш заяви, че ще се произнесе по искането преди следващото заседание по казуса, което е насрочено за другата седмица. Очаква се съдът да прочете присъдата си по казуса на 6 юли, съобщи БНР.

 

 

Пострадалата при инцидента в берлиснкото метро не присъства на първото заседание по процеса, което се проведе в най­голямата зала на съда в Моабит заради големия интерес от медии и граждани. Тя е конституирана като частен обвинител по случая и затова бе представлявана от адвокат. Подсъдимият Стойков стоеше в стъклена клетка, в която бе допусната единствено преводачката му от турски език. В залата присъстваха и шестима негови роднини, но не и съпругата му.

 

Попитани дали са свидетели по делото, те отрекоха, предаде БНР. Нападението над младата жена бе извършено в края на октомври, но доби публичност едва, след като германските медии разпространиха кадри от охранителните камери в метростанцията. На тях се виждаше как група мъже вървят зад жена и изведнъж един от тях безпричинно я рита в гърба надолу по стълбите. При падането потърпевшата пукна главата си и счупи едната си ръка, заради което Стойков бе обвинен за нанасяне на тежка телесна повреда. Освен това на българина бяха повдигнати и две обвинения в ексхибиционизъм.

 

Стойков се укри във Франция веднага след нападението, но впоследствие бе задържан при завръщането си в Берлин през декември м.г. Оттогава той е в следствения арест. Според различни прогнози подсъдимият може да получи между 5 и 10 години затвор, ако съдът го признае за виновен.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции