<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=23887" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Нападнаха и биха председателя на Българския хелзинкски комитет

27 Октомври 2016
0 19413

Председателят на Българския хелзинкски комитет (БХК) е бил нападнат днес в центъра на София. Инцидентът е станал около 9.30 ч. пред хотел на пл. "Народно събрание", пише Vesti.bg.

 

Красимир Кънев е нападнат от двама неизвестни мъже и е получил удари в  лицето и стомаха. Нападателите са избягали, а на мястото на инцидента е извикана полиция. Нараняванията на Кънев са леки.

 

От БХК остро осъждат нападението над председателя си и призовават за незабавни мерки за разкриване на извършителите и то в най-кратък срок.

 

Ето какво пише в позицията на БХК, изпратена до медиите:

 

"БХК стои срещу всякакви прояви на насилие. През годините служители на организацията многократно са били обект на тормоз и закани заради работата си в защита правата на човека в България, но до момента не се беше стигало до физическо посегателство.

 

Силно сме обезпокоени от наблюдаваната от години опасна тенденция в България да се допуска, одобрява и дори възхвалява говорене, което насажда омраза или подтиква хората към насилие спрямо някои от най-уязвимите групи в обществото. Агресията се насочва съответно и към малкото организации и активисти, които се заемат със задачата да ги защитават.

 

Българските власти пък не се справят с навременното и ефективно разследване на престъпления от омраза, а в някои случаи техни представители дори поощряват престъпления като днешното."

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции