<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31250" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Напиши "идиот" в Google и виж кой ще ти излезе

21 Юли 2018
0 3598

Ако в този момент въведете думата "идиот" в Google, секцията за изображения (Google Images) ще ви поднесе безброй снимки на американския президент Доналд Тръмп.

 

""

 

Онлайн активисти, недоволни от политиките на Тръмп спрямо нелегалните имигранти и хората с нетрадиционна сексуална ориентация, са направили приоритетни снимките на президента по тази ключова дума, манипулират алгоритъма за класиране на търсачката, съобщи The Guardian.

 

""

 

Асоциацията между Тръмп и думата "идиот" бе отчасти вдъхновена от песента "American Idiot" на Green Day, с която протестиращи срещу Тръмп британци го посрещната по време на визитата му в Обединеното кралство. В акцията се включиха и създателите на сайта Reddit, които също насърчиха алгоритмите за търсене на Google да свързват „идиот“ с изображенията на Тръмп.

 

Самата компания Google не се намесва много в резултатите от търсенето си и от години открито говори за липса на директен надзор. По този начин понякога скандални снимки остават онлайн, а малцинства и други социални групи получават обиди. През 2004 г., когато на думата „евреин“ търсачката започна да отговаря с антисемитски изображения, Google не премахна снимките, а вместо това показа с реклами встрани от тях как са изчислени резултатите от търсенето. Класирането на даден сайт в търсачката зависи от "хиляди фактори", обясниха тогава Google в публична позиция, (сега премахната от интернет, но съхранена в множество книги и статии), което означава, според компанията, че понякога "тънкостите на езика причиняват аномалии, които не могат да бъдат предвидени".

 

Отговорът на Google тогава бе, че корпорацията не подкрепя въпросните изображения, но няма да се намесва в резултатите от търсачката си директно.

 

""

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции