<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=56313" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

НАП обжалва глобата за теча на лични данни, съдът отложи делото

10 Февруари 2020
0 426

Експертиза ще трябва да отговори дали НАП е могла да предотврати изтичането на лични данни на над 6 милиона българи, реши съдът в понеделник сутринта, пише вестник Сега.

 

 

Това стана ясно след като Софийският районен съд в лицето на съдия Ангел Павлов прие, че не може да потвърди глобата от 5.1 милиона лева при липсата на експертни познания. Той отложи делото за 11 май, а на ректора на Техническия университет е възложено да предложи вещо лице, което да проучи доказателствените материали.

 

 

ВЕЧЕ Е ОФИЦИАЛНО: 5,1 МЛН. БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ СА ЗАСЕГНАТИ ОТ ТЕЧА НА ЛИЧНИ ДАННИ ОТ НАП (ВИДЕО)

 

 

НАП беше санкционирана затова, че не е приложила технически и организационни мерки и така се  е стигнало до безпрецедентен незаконен теч на ЕГН, адреси, мейли и други лични данни на гражданите, ползващи услугата на агенцията.

 

 

Днес, 10 февруари, трябваше да стартира делото по жалбата на Националната агенция по приходите срещу наложената ѝ глоба. От агенцията пледират, че не са отговорни за хакерската атака и са защитили адекватно системите си.

 

 

Обвинение в тероризъм като престъпна група бяха повдигнати на собственика на “Тад груп” Иван Тодоров, служителя във фирмата Кристиян Бойков и търговския директор Георги Янков. Тодоров е в ареста от лятото, другите са на свобода под гаранция от по 20 000 лв. През януари спецсъдът за пореден път отказа да пусне Тодоров от ареста, като се аргументира с интелекта му.

 

 

Старта на делото срещу санкцията се забави, защото трима съдии си дадоха отвод с аргумента, че и техните лични данни са изтекли и така безпристрастността им е под въпрос.

 

 

Административния съд в София пък трябва да разгледа жалбата срещу НАП, подадена от сдружение “Международен правен център – Интернешънъл лигъл адвайз център” и 83 физически лица. Всеки от жалбоподателите претендира за 1000 лв. обезщетение заради изтеклите лични данни. Това дело още не е насрочено, показва проверка в деловодната система на съда.

 

 

УВЕЛИЧИХА НА 5500 ЛВ. ЗАПЛАТАТА НА ШЕФКАТА НА НАП, КОЯТО ДОПУСНА ТЕЧА НА ЛИЧНИТЕ НИ ДАННИ

 

 

Само преди няколко дни с постановление на Министерски съвет бе увеличена заплатата на изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова на 5500 лева със задна дата. В аргумента на правителството е отбелязан „водещият принос на изпълнителния директор за успешното изпълнение на основните стратегически и оперативни цели на агенцията за 2019 година, свързани със събираемостта на приходите и доброволното изпълнение на задълженията.

 

 

ОТ НАП ЩЕ ОТПИШАТ 20 МИЛИАРДА ЛЕВА ДАНЪЦИ КАТО НЕСЪБИРАЕМИ

 

 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции