<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=55061" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

НАСА изключи пионерския космически телескоп “Спицер”

31 Януари 2020
0 585

Космическият телескоп „Спицер“ – инфрачервено “око” с форма, наподобяваща  куршум, което позволяваше на учените да надникнат в далечните краищата на Космоса почти 17 години, е изключен.

 

НАСА обяви, че командата за безопасен режим е изпратена към “Спицер” в 13:56 ч. в четвъртък, изключвайки системите на телескопа.

 

НАСА изключи пионерския космически телескоп &#8220;Спицер&#8221;

 

Сигналът, който е пристигнал при “Спицър” приблизително в 14:11, е последната стъпка в извеждането му от експлоатация, която стартира за първи път през 2003 година.

 

Работата на телескопа позволи на учените и изследователите да видят пространството в космоса в инфрачервени дължини на вълните, давайки им възможност за изучаване на газове, отломки, прах и разширяване на нашето разбиране за студените екзопланети, звезди и галактики в отдалечените зони на Космоса.

 

НАСА изключи пионерския космически телескоп &#8220;Спицер&#8221;

 

„Спицер” ни научи колко важна е инфрачервената светлина за разбирането на нашата Вселена и на собствената ни галактика и в най-далечните ѝ части“, каза Пол Херц, директор по астрофизика в НАСА, в съобщение за пресата на 23 януари.

 

 

“Спицер” беше един от четирите „Велики обсерватории“ на НАСА – редица от космически телескопи, изучаващи различните дължини на вълните на Вселената. Другите две големи обсерватории остават в орбита: космическият телескоп “Хъбъл” и рентгеновата обсерватория “Чандра”. Третата – “Реймън Гама Рей”, бе деорбитирана през 2000 г.

 

 

“Спицер” обаче няма да има такава съдба, тъй като е обречен да следва Земята още шест десетилетия, докато в крайна сметка не излезе от орбитата ѝ и не поеме път към всеобхватната тъмнина на космоса.

 

 

НАСА изключи пионерския космически телескоп &#8220;Спицер&#8221;

 

 

Източник: Cnet

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции