<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=70212" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Двама българ...

НАСА изстреля най-модерния марсоход на червената планета (видео)

30 Юли 2020
0 426

НАСА изстреля ракетата “Atlas V”, на чийто борд бе качен роувър с размерите на автомобил, за да изследва живота на Червената планета. Пътешествието започна днес от базата в Кейп Канаверал, Флорида.

Роувърът, наречен “Perseverance”, е оборудван с инструменти за търсене на доказателства за наличието на марсиански микроби, но основната му цел е да изкопае проби и да ги остави на Марс – така че един ден те да бъдат върнати на Земята за проучване. На борда има дори мъничък хеликоптер, наречен “Ingenuity”.

НАСА изстреля най-модерния марсоход на червената планета (видео)

Ракетата “Atlas V” е произведена и управлявана от “United Launch Alliance”. Този вид ракети са били част от четири мисии на НАСА до Марс, включително роувъра “Curiosity”, който кацна на Червената планета през 2012 г. За този полет ракетата е оборудвана с четири малки бустера в основата си, за да даде допълнителен тласък на марсохода по време на пътуването му към Марс.

За целта ще му бъдат необходими около шест месеца, за да стигне до предназначението си, което се очаква да стане на 21 февруари 2021 година.

След като се спусне в кратер, в който някога е имало вода, марсоходът ще стартира основната си мисия за търсене на признаци на древен микробен живот.

Амбициозната мисия струва 2 милиарда и 400 милиона долара.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции