<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=46503" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

НАСА откри нова планета с размерите на Земята, на която е възможно да има вода

10 Януари 2020
0 1919

НАСА заяви в понеделник, че сателитът-ловец на планети TESS е открил планета с размерите на Земята в обитаемия обхват на звездата, която орбитира и е възможно да има наличие на течна вода.

 

Планетата, наречена "TOI 700 d" е сравнително близо до Земята – само на 100 светлинни години, съобщи лабораторията за реактивни двигатели на НАСА по време на годишната среща на Американското астрономическо общество в Хонолулу, Хавай.

 

„TESS е създаден и пуснат специално за намирането на планети с размерите на Земята, обикалящи около орбитите на близки звезди“, каза Пол Херц, директор на отдела по астрофизика на НАСА.

 

 

""

 

 

TESS първоначално погрешно класифицирал звездата, което означавало, че планетите изглеждали по-големи и по-горещи, отколкото всъщност са били, но няколко астронома-аматьори, включително и гимназистът Алтън Спенсър – който работи с членове на екипа на TESS – идентифицирали грешката.

 

"Когато коригирахме параметрите на звездата, размерите на нейните планети спаднаха и разбрахме, че най-външната е с размерите на Земята и е в обитаемата зона", каза Емили Гилбърт, аспирантка от Чикагския университет.

 

Откритието бе потвърдено по-късно от космическия телескоп „Спицер“.

 

Няколко други подобни планети са откривани и преди, по-специално от бившия космически телескоп Kepler, но това е първото откритие на TESS, което беше лансирано през 2018 година.

 

Звездата TOI 700 е малка – само около 40 процента от размера на нашето Слънце и около наполовина гореща. TESS открил три планети в орбитата ѝ, наречени TOI 700 b, c и d. Само „d“ е в така наречената обитаема зона, не твърде далеч от и не твърде близо до звездата, където температурата може да позволи наличието на течна вода.

 

Тя е с около 20 процента по-голяма от Земята, орбитира звездата си за 37 дни и получава 86 процента от енергията, която Земята получава от Слънцето.

 

Остава обаче да се разбере от какво е направена "d" и учените вече са генерирали модели въз основа на размера и вида на звездата, за да предскажат атмосферния състав и температурата на повърхността.

 

В една от симулациите планетата е покрита от океани с плътна атмосфера с доминиращ въглероден диоксид, подобна на тази, която учените подозират, че и Марс е имала, когато е била млада, обясни НАСА.

 

Планетата също така се върти със скоростта на звездата по същия начин както Земята и Луната, което значи, че едната страна винаги е обърната към нея. Това синхронно въртене означава, че при една от другите симулации, едната страна на планетата е постоянно покрита в облаци.

 

Трета симулация пък показва цял сухоземен свят, където ветровете се движат от тъмната страна на планетата към светлата.

 

Тепърва учените обаче ще наблюдават планетата с други инструменти, за да получат нови данни, които могат да съответстват на един от моделите им.

 

 

Източник: AFP

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции