<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33249" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Съдът оправд...

НАСА се приземи на Марс след “седем минути на терора” (ВИДЕО)

27 Ноември 2018
0 1417

След Земята, Марс е втората най-изследвана планета от човечеството. Но въпреки че имаме снимки на повърхността ѝ и проби от почвата ѝ, ние не знаем почти нищо за това какво се случва дълбко в недрата на Червената планета.

 

Всичко, което астрономите имат са модели и теории, но не конкретни доказателства. Затова модерната сонда на НАСА – InSight достигна своята цел и ще започне малко по малко да отговаря на въпросите на учените.

 

Марс е труден и летателният апарат премина през “седем минути на терор”, преди да докосне повърхността на планетата. Всяко изпращане на сонда в Космоса представлява риск. На 125 км. от повърхността – 400-килограмовият апарат InSight забави скоростта си и за това премина през 3 етапа преди да кацне на Марс.

 

След шест месеца и половина пътуване в космоса, InSight се появи на върха на повърхността на Марс малко преди 15 часа в понеделник. После се отправи дръзко спускане към повърхността, изпълнявайки сложна многоетапна процедура, която забави кацането от повече от 12 000 мили в час до само 5 мили в час, преди да се приземи.

 

Захранването от двигатели пътешествие до горната атмосфера на Червената планета, където капсулата така се позиционира, че щитовете ѝ посрещнаха горещината. InSight се нагря до 1000 градуса по Целзий. На 16 км от повърхността се отвори парашут,  щитът поема топлината, а крачетата на сондата се удължат, за да поемат енергията на удара.

 

 

 

На 2 км. парашутът се отдели и 12 двигателя отново се задействаха, за да може машината да кацне бавно на Марс. Всичко това трае 7 минути, толкова дълги за екипа на Земята, че носят името “седем минути на терора”.

 

Кацането на InSight  е истинското приключение. Ще се отворят соларните панели, които да го зареждат и ще се активират инструментите му. А те са добре планирани – сеизмометър ще “слуша” дори и най-малките вибрации на планетата. Той ще следи за земетресения (или марсетресения), удари от астероиди и дори магма, която бълбука под повърхността на планетата. Тези данни ще помогнат на учените да създадат 3D карта на вътрешността на Марс.

 

Друг инструмент ще пробие кората на Червената планета и ще навлезе на дълбочина от 5 метра.  Макар да изглежда малко, тази дължина е достатъчна на астрономите, за да измерят температурата на Марс и да установят точно колко е активен. Така например, магмата под повърхността на Земята движи тектонските плочи и затопля планетата.

 

Благодарение на данните от InSight, учените ще могат да сравнят родното ни космическо кълбо и неговия съсед и да установят, дали двете са изградени от едни и същи материали и ако не са – защо?

 

За две години InSight ще следи жизнените функции на Марс, а учените ще открият какво контролира формиралите се планети.

 

Източник: “theverge.com”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции