<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=27145" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 38 са ранените...

Насилие беляза референдума в Каталуния, ранените са над 300 (видео)

01 Октомври 2017
0 9797

Полицейско насилие беляза провеждането на незаконния референдум за независимост на Каталуния днес. Испанската полиция започна изземането на урни от избирателните секции в автономната област. Съобщава се за нарастващо напрежение и сблъсъци, при които има над 90 ранени, сред които и полицаи. Има и задържани протестиращи в Барселона.

 

КАКВО ИСКАТ КАТАЛУНЦИТЕ? (ЧАСТ 1)

 

КАКВО ИСКАТ КАТАЛУНЦИТЕ? (ЧАСТ 2)

 

Повечето от пострадалите са получили натъртвания, виене на свят или паническа атака. Общо около 340 човека са получили медицинска помощ в Каталуния след сблъсъци с испанската полиция, съобщиха в неделя следобед Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на регионалните власти.На повечето от хората им е прилошало, но 91 са били ранени. Един от тях е пострадал по-сериозно с наранено око.

 

38 СА РАНЕНИТЕ ДО СЕГА ПРИ РЕПРЕСИИТЕ НА ИСПАНСКАТА ПОЛИЦИЯ СРЕЩУ РЕФЕРЕНДУМА ЗА НЕЗАВИСИМОСТ НА КАТАЛУНЯ (ВИДЕО)

 

Испанските власти пък съобщиха за 11 пострадали служители на правоохранителните органи. Каталунският регионален премиер Карлес Пучдемон обвини испанските власти в неоправдана, непропорционална и безотговорна употреба на насилие при опитите за възпрепятстване на референдума, предаде Ройтерс. "Палките, гумените куршуми и насилието от страна на испанската полиция показаха "ужасния външен имидж на Испания", коментира Пучдемон. Той подчерта, че неоправданата и непропорционална употреба на сила "не само не сложиха край на желанието на каталунците да гласуват… но и помогнаха за разсейване на всички съмнения, на които трябваше да намерим отговор днес".

 

Днешното допитване бе провъзгласено за незаконно и забранено от испанските власти, но въпреки това местното правителство обяви, че няма да се откаже от референдума. Според в. "Периодико", полицията е използвала гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите. По-рано полицията получи заповед да конфискува всички материали, свързани с вота. Представителите на реда изземват материали, свързани с референдума, в цяла Каталуния. Има и затворени избирателни секции, които по данни на централното правителство са 207.

 

 

Всички около 2300 секции трябваше да отворят в 09 ч. местно време и да работят до 20:00 ч., но по последни данни са отворени само около 73% от секциите. Право на глас в региона с близо 7.5 милиона население имат повече от 5.3 милиона души. Към неделя следобед избирателната активност по данни на регионалните власти бе надхвърлила 50%. Заради противодействието на референдума властите в Каталуния поискаха незабавната оставка на представителя на испанското правителство в региона Енрик Мильо, обвинявайки го в репресии.

 

"Можем само да поискаме оставката му, защото той е пряко отговорен за държавната репресия срещу Каталуния", заяви говорителят на местното правителство Жорди Турул. Той призова международната общност да отдели специално внимание на ситуацията в региона, която била проблем не само на Испания, но и на целия ЕС. Междувременно, стотици каталунци започнаха да се редят още през нощта срещу неделя пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции за днешния референдум за независимост на Каталуния, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

 

Хората обаче започнаха да пристигат още преди зазоряване, присъединявайки се към родители, деца и активисти, които от няколко дни са окупирали сградите и не се подчиняват на съдебната заповед да ги напуснат. Конституционният съд отмени референдума, а испанското правителство казва, че е незаконен и взе мерки, за да го осуети. Според основния закон на Испания референдум се назначава от краля по предложение на председателя на Народното събрание, предварително одобрен от Конгреса на депутатите. Отделна автономна общност не може да проведе валиден плебисцит без споразумение с Мадрид.

 

Всички около 2300 секции трябваше да отворят в 09 ч. местно време и да работят до 20:00 ч., но по последни данни са отворени само около 73% от секциите. Право на глас в региона с близо 7.5 милиона население имат повече от 5.3 милиона души. Към неделя следобед избирателната активност по данни на регионалните власти бе надхвърлила 50%. Заради противодействието на референдума властите в Каталуния поискаха незабавната оставка на представителя на испанското правителство в региона Енрик Мильо, обвинявайки го в репресии. "Можем само да поискаме оставката му, защото той е пряко отговорен за държавната репресия срещу Каталуния", заяви говорителят на местното правителство Жорди Турул.

 

Той призова международната общност да отдели специално внимание на ситуацията в региона, която била проблем не само на Испания, но и на целия ЕС. Междувременно, стотици каталунци започнаха да се редят още през нощта срещу неделя пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции за днешния референдум за независимост на Каталуния, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Хората обаче започнаха да пристигат още преди зазоряване, присъединявайки се към родители, деца и активисти, които от няколко дни са окупирали сградите и не се подчиняват на съдебната заповед да ги напуснат. Конституционният съд отмени референдума, а испанското правителство казва, че е незаконен и взе мерки, за да го осуети. Според основния закон на Испания референдум се назначава от краля по предложение на председателя на Народното събрание, предварително одобрен от Конгреса на депутатите. Отделна автономна общност не може да проведе валиден плебисцит без споразумение с Мадрид.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции