<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32496" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

На първо четене: Арестите могат да остават в тайна за 48 часа

25 Октомври 2018
0 1388

Днес депутатите приеха на първо четене и друг законопроект за промени в Наказателния кодекс. Те са предложени от депутати от ГЕРБ и "Обединените патриоти" и криминализират нелегалното производство на акцизни стоки. В момента се наказват единствено притежанието и продажбата на нелегално произведени цигари и алкохол, но не и производството 

 

 

Промените предвиждат затвор от 1 до 10 години и глоба от 20 до 100 хил. лева за лицата, които "произвеждат или държат" с цел разпространение алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия без лиценз.

 

Затвор до 3 години се предвижда и за хора, които имат "предмети, предназначени за производството на алкохол или цигари".

 

Законопроектът създава и регистър на лицата, които внасят, произвеждат, продават и предлагат за рециклиране машини за производство на тютюневи изделия. Регистърът ще се води от Министерството на икономиката. В него ще се вписват и придобилите такива машини.

 

За тези поправки заговори първо главният прокурор Сотир Цацаров. През септември по тази тема имаше среща на Цацаров с министъра на финансите Владислав Горанов, новият вътрешен министър Младен Маринов, министърът на правосъдието Цецка Цачева, шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов и депутатът от Обединени патриоти Емил Димитров – Ревизоро.

 

Причината за поправките бяха няколкото разкрити незаконни фабрики за производство на цигари.

 

Източник: Оffnews.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции