<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32486" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Недоволството срещу Валери Симеонов се разраства, протестите продължават

24 Октомври 2018
0 11512

Расте недоволството срещу вицепремиера Валери Симеонов, който под натиска на коалиционния съвет в сряда преди обед се извини на майките на деца с увреждания заради думите си, че са "кресливи жени" с "уж болни деца", но отказа да подаде исканата му от два дни оставка.

 

 

 

Малко по-късно пък стана ясно, че той ще оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, което допълнително нажежава обстановката. Затова в третата вечер на протеста срещу Симеонов се събраха още повече хора от предишните дни и след като скандираха повече от час пред Министерския съвет тръгнаха към Орлов мост, пише Медиапул.

 

 

Движението по бул. "Цар Освободител" беше затворено в пространството от правителствената сграда до бул. "Раковски". С мощни възгласи демонстрантите стигнаха до централата на оглавяваната от Симеонов партия Национален фронт за спасение на България, намираща се на "Раковска" 134. Там те замеряха с топчета тоалетна хартия и яйца сградата, давайки израз на отношението си към Симеонов. Скандираха "Оставка", "Затвор", "Убийци" и от мегафон бе обявено, че не се приемат извиненията на Симеонов, защото са гавра с трагедията на майките и не са искрени.

 

 

Освен майките на деца с увреждания в протестното шествие се включиха и много други, които подкрепят исканията им и настояват за отстраняването на Валери Симеонов, който, според тях, няма сам да си тръгне от кабинета.

 

 

 "Очаквам Симеонов да си подаде оставката. Никакъв тип извинения не могат да компенсират нещата, които той е изговорил в последните няколко дни", каза участничка в протеста, цитирана от БНР. Демонстрантите са недоволни и от това, че Симеонов се е извинил под натиска на коалицията на "Обединените патриоти", а не по свое желание. Сред минаващите край протеста обаче имаше мнения, че трагедията на майките на деца с увреждания се използва за политически цели.

 

 

В Сандански също има протест в подкрепа на майките на деца с увреждания и срещу политическия цинизъм. "Не е нормално простакът да управлява. Майките си гледат децата по най-трудния начин – отпускат им се жълти стотинки, няма рехабилитационни центрове като хората, хеле пък в малките градове и в малките села. Той е добре. Той взима субсидиите, партийните субсидии, те си взимат всичко, всичко му е окей", възмути се участник в протеста там. Част от организаторите на демонстрацията заявиха, че не приемат политическата употреба на родителския гняв.

 

 

"Едва ли не майките с децата остават на заден план в техните очи – ние да не изгубим властта, вие да не вземете властта", недоволстват събралите си. По-рано през деня майки на деца с увреждания се събраха и в Плевен пред областната управа с искане Симеонов да си подаде оставката. Всички демонстранти са категорични, че ще излизат на протест, докато вицепремиерът Валери Симеонов подаде оставка.

 

 

"Не може тази държава да се представлява от такъв човек“, коментира пред БНР Вера Иванова от инициативата "Системата ни убива“. По думите ѝ майките се борят за реформа, но не могат да си представят, че "правителството се крепи на самата личност Валери Симеонов“ и "още по-зле за държавата, ако е така“. "Надяваме се той да ни разбере правилно и да прояви някакъв морал и да си подаде сам оставката. Нашите цели не са за сваляне на каквото и да е правителство, нашата борба е за реформа. Продължаваме с протести. Нямаме искания към г-н Борисов", посочи Иванова.

 

 

"Можем да издържим много. Нямаме какво да губим. Залогът са децата ни. Ние не можем да ги оставим в такава държава, която зависи от такъв човек, който се гаври с тях“, допълни Вера Иванова. "Той не спря тези дни да обижда и да унижава децата, хората с увреждания и всички, които ни подкрепят, като вчера вече ги нарече "тюрлюгювеч“. Как да приемем такова отношение? То днес е към нас и хората, които ни подкрепят, утре ще бъде към всеки един – и този човек да заема такъв пост. Това е недопустимо! Това е гавра!“, коментира още тя.

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции