<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=39948" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Некролог на един ледник: Исландия скърби за загубата на глетчера Окйокул (снимки)

15 Август 2019
0 2693

Как се пише некролог на ледник? Особено когато си отраснал с тях като геологична даденост и едва ли не символ на вечност? Как им казваш "сбогом"? Тези въпроси си задава исландецът Андри Снаер Магнасон пред The Guardian.

 

ГРЕНЛАНДИЯ ИЗГУБИ 11 МИЛИАРДА ТОНА ОТ ЛЕДЕНАТА СИ ПОКРИВКА ЗА ЕДИН ДЕН

 

Когато учените от университета Райс в Хюстън ми се обадиха и ме помолиха да напиша текст за паметна плоча, която да отдаде почит на първия умрял ледник в Исландия, открих, че имам голям емоционален проблем с това. Припомних си един от любимите ми пасажи на Кърт Вонегът от "Кланица 5": 

 

" – Знаеш ли какво казвам на хората, когато чуя, че пишат книги срещу войната? 

  – Не. Какво им казваш, Харисън Стар?

  – Казвам: "Защо не напишете книга срещу ледниците вместо това?

Това, което имаше предвид, разбира се, беше, че винаги ще има войни и тях е точно толкова невъзможно да ги спреш, колкото и ледниците." 

 

Е, познай какво, Харисън Стар. Ние, хората, се справихме с ледниците. Почти всеки глетчер на планетата е спрял да расте, а повечето се топят с притеснителна скорост. Ледникът Окйокул в Исландия, или както го наричат по-често – Ок, е първият официално обявен за мъртъв. Всички ледници в Хималаите, Гренландия, Алпите и Исландия се разтапят.

 

В името на нашия покоен ледник има много пластове. "Ок" на исландски е еквивалентът на английското "yoke" (на български – "кобилица" – бел. ред.) – прътът, който традиционно се употребява, за да се носят на рамене две кофи с вода. Също така означава и "товар", нещо, което ти тежи. Ок носеше вода под формата на лед. И сега тази вода се превърна в океан, бавно покачващият се "товар", който ще тежи на бъдещите поколения. 

 

 

""

Ледникът Ок през 1986 година

 

 

""

Мястото на ледника, след изчезването му през 2019 г.

 

 

Според последните тенденции, всички ледници на Исландия ще изчезнат през следващите 200 години. Така че паметната плоча на Ок може би е първата от 400 такива плочи в страната. Ледникът Снефелсйокул, от който Жул Верн започва своето пътуване към центъра на света, най-вероятно ще изчезне през следващите 30 години. Този ледник за Исландия е каквото е планината Фуджи за Япония. 

 

 

""

Паметната плоча за Ок

 

 

Цялостното изчезване на всички ледници на Исландия ще добави 1 см към глобалното океанско ниво. Може и да не изглежда много, но когато този процес се разпредели по целия свят, наводненията ще засегнат стотици милиони хора. Най-притеснителна от всичко е перспективата за разтопяването на хималайските ледници. Те са "кобилицата", която носи водата на един милиард човека. 

 

В момента, около 10% от Исландия е покрита от ледници. Най-дебелите са във Ватнайокул – до 1000 метра лед на дълбочина. Представете си да сложите три пъти една върху друга Емпайър Стейт билдинг и след това да разпънете това нещо напред до хоризонта. Да си помислиш, че нещо толкова гигантско е всъщност разрушимо, е извън възможностите на ума. Когато моите баба и дядо са измервали ледниците, те са смятали, че това са вечни бели великани. Но сега изчислете колко дълго ще издържат на затоплящия се климат и тази представа се стопява заедно с тях. Повечето ще изкарат само още колкото живота на човек, който току що се е родил и ще доживее до своята старост. Ние разбираме, че ледниците нарастват и се свиват, но това е колапс, експлозия на забавен каданс.

 

 

""

 

 

Естествената природа се трансформира с притеснителна бързина. Замръзналите гробове на мамутите в Сибир се размразяват, а степента на киселинност на океана достига нива, невиждани от 50 милиона години. Един умрял ледник не е чак толкова драматичен. Но ние трябва да си напомняме, че това не е нормално. Че не е ОК да пишем некролог на ледник с име Ок. Напомняме си с паметна плоча, че сега ние сме на мястото на бавно варящата се жаба. Скъпи събратя жаби, ние постепенно се сготвяме: какво ще направим срещу това?

 

 

""

 

 

 

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции