<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=42343" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Снежна буря в...

Немски фотограф засне различните начини, по които хората по света чакат своя транспорт (видео и снимки)

13 Ноември 2019
0 1778

Фотографът Дитер Лайстнер е прекарал 40 години, правейки снимки на хора, които чакат на гари, автобусни спирки и улици. През това време той е станал свидетел на огромни социални промени. От сякаш с вкаменени лица пътуващи в комунистическа Полша, до автобусна спирка в Сеул, приличаща на телевизор, неговите привидно безобидни изображения документират еволюцията на модата, архитектурата и транспорта през последните няколко десетилетия.

 

 

""

 

 

Немският фотограф обаче твърди, че е идентифицирал само две големи промени в начина, по който хората чакат и те са, че пушат по-малко и четат по-малко физически книги. Освен това, снимките му демонстрират нещо универсално към отражението, скуката и разсеяността, които се разгръщат транзитно по света. От отсамната страна на века има и много повече мобилни телефони.

 

 

""

 

 

"Мога да видя нещо за техния характер", каза Лайстнър в телефонно интервю за хората, които е снимал.

 

"Има нещо като приемане на съдбата – не можеш да направиш нищо друго, освен да чакаш", добави той.

 

Предишните публикации на Лайстнер включват снимки на архитектурата на немските обществени бани и сравнения на живота в Северна и Южна Корея.

 

 

""

 

 

Той заснел първите си снимки за своята поредица от чакащи пътници през далечната 1978 година. Оттогава, той ги дебне за кадър на най-различни места по света – докато е на почивка или през времето, когато има други проекти. Повече от 50 негови изображения са публикувани във фото-книгата му "Чакането: Пътуващите хора", включваща снимки от далечните Сейшели чак до Швейцария, Китай и Киргизстан.

 

Като архитектурен фотограф, Лайстнер държи на вниманието върху отличителните фонове. Снимките му варират с фонове от грандиозни и скулптурни до прости, но очарователни. Той е също толкова загрижен и за това как хората действат и си взаимодействат по време на тези скучни и сякаш досадни моменти.

 

 

""

 

 

В Аржентина, фотографът открил, че хората се "забавляват" на автобусните спирки, в Чехия "много хора все още четат", а в Северна Корея "никой не говори". И все пак някои тенденции, освен спада на тютюнопушенето и възхода на смартфоните, също излезли на преден план.

 

„Колкото по-развита е една страна, толкова по-малко хора говорят помежду си – те изглежда са заети със собствените си неща“, твърди Лайстнър, който също е и професор по фотография в университета във Вюрцбург-Швайнфурт.

 

 

""

 

 

"Те отиват по-бързо в големите градове и не се забавляват толкова много", добави той.

 

Разбира се, има един човек, с когото фотографът се надява, че субектите му никога няма да си взаимодействат, тъй като намира изгодни позиции за снимки на платформи или тротоари срещу тях – самият него.

 

"Ако погледнат в камерата, всичко свършва", сподели той.

 

 

""

 

 

Източник: CNN

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции