<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=37446" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Неотстранен от три години проблем с автопилота на "Тесла" взе нова човешка жертва

18 Май 2019
0 1948

На 7-ми май 2016 г. 40-годишният Джошуа Браун загина, след като неговата "Тесла С седан" се сблъска с трактор с ремарке, който пресичаше пътя му на щатската магистрала 27А, близо до Уилистън, Флорида. Близо 3 години по-късно друг собственик на "Тесла" – 50-годишният Джереми Банър също беше убит на магистрала във Флорида, при почти същите условия: неговият "Модел 3" се сблъска с трактор с ремарке, пресичащ пътя му, който отрязва покрива на колата, съобщава The Verge.

 

Има и друга съществена прилика – и двамата шофьори са използвали системата на Тесла за асистирано шофиране с автопилот по време на катастрофите. 

 

Според "Тесла" тази система е една от най-сигурните от всички, които днес се използват по пътищата, но смъртта на Браун и Банър повдига съмнения към това твърдение на фирмата, както и въпроси дали в тази водеща технология няма съществени пробойни. 

 

 

""

 

 

И все пак има и няколко големи разлики между двата фатални сблъсъка. Например това, че колите на Браун и Банър разполагат с две коренно различни поколения на технологията за автопилот на "Тесла". Автопилотът при по-ранния инцидент – с моделът С, е базиран на технология, осигурена от "Mobileye" – израелски стартъп, придобит впоследствие от Intel. Смъртта на Браун през 2016 г. частично беше причина двете компании да се разделят още същата година. Затова моделът 3 на Банър е оборудван с второ-поколение на Автопилота на "Тесла", доразвит от самите тях.

 

Това предполага, че "Тесла" са имали шанс да разгледат този така наречен "граничен случай", или необичайни обстоятелства, когато са изграждали наново дизайна на своя автопилот, но са пропуснали да го направят. След смъртта на Браун, от "Тесла" казаха, че камерата не е успяла да различи бялото ремарке на фона на яркото небе. Освен това Браун е настроил автопилота около две минути преди сблъсъка и според скоростта, с която се е движил, би трябвало да е разполагал поне със седем секунди да забележи трактора пред себе си, преди да се блъсне в него.

 

За смъртта на Банър все още се води разследване, така че е рано да се каже каква е причината да не е успял да избегне сблъсъка. Но в предварителния доклад пише, че автопилотът на Банър със сигурност е бил включен поне 10 секунди преди удара. "От около 8 секунди преди сблъсъка до времето на катастрофата, системата не е засякла ръцете на шофьора върху волана", се твърди в него.

 

Последната катастрофа се случва във време, в което Илон Мъск шумно рекламира плановете на "Тесла" да въведе автономни таксита през 2020 г. "Само след година ние ще имаме над милион автомобила, напълно автономни, със софтуер и всичко!", каза той на скорошното събитие за инвеститори "Денят на Автономията".

 

""

 

Но фактът, че един и същи инцидент с жертви се повтаря след 3 години, означава, че работата по автопилота на "Тесла" не е била достатъчно прецизна. В този контекст, едва ли след година ще можем да бъдем напълно сигурни за живота си преди да се качим на напълно автономните таксита на Илон Мъск.

 

Източник: The Verge

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции